Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Енциклопедия за дарителите и дарителството в България

| 27.03.2014



Енциклопедията представя историята на дарителството в България от 1878 до 1951 година, чрез личните истории на хора, които са имали щедростта и волята да променят света около себе си и често са превръщали дори своята лична загуба в дарителски жест.

Част от тези личности са известни, повечето обаче са непознати за широката публика. Идеята на енциклопедията е да събере на едно място информацията за тези дарители, с кратка автобиография, мотивите им да дарят, както и със справка за фонда или фондацията, учредени по тяхна воля.

Енциклопедията разказва за общественици, политици, учители, интелектуалци,  военни – хора с различни професии и с различни финансови възможности, които са  били уверени, че има смисъл да завещават земи, пари, акции, имоти и така да     изградят една модерна страна.

Благодарение на тях сме имали, имаме и досега, училища, университети, болници,  библиотеки, културни паметници, както и дарителски фондове и фондации, които са подпомагали развитието във всички сфери на обществения живот. Съдържанието на този труд обхваща периода до 1951 година, когато с Указ за общественото подпомагане всички фондации и дружества са задължени да ликвидират дейността си и да предадат имуществото и парите си на държавата.

Личните примери и истории в нея са вдъхновяващи. От една страна – те дават цялостна и впечатляваща картина на дарителството в България, което е било с оргомни за времето си мащаби. От друга – те дават кураж на съвременните дарители да продължават благотворителната си дейност с увереността в мисията на дарителя.

Вижте някои от статиите от енциклопедията:

Енциклопедия Дарителството е създадена от екип учени от БАН и издадена от Български дарителски форум.
Автори на статиите в енциклопедията са проф. д.и.н. Веска Николова (ИИИ-БАН), доц. д-р Росица Стоянова (ИИИ-БАН), Цветана Величкова (НА-БАН), д-р Милена Тодоракова (ДА "Архиви"), д-р Калинка Анчова (ЦДА), проф. д.и.н Тодор Петров (ВА "Г.С. Раковски"), Дивна Гоцева (ИИИ-БАН).

Източник: dfbulgaria.org

Търси

Категории

  1. Всички
  2. Добри примери
  3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
  4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
  5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
  6. Милосърдие и християнство
  7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
  8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
  9. Как да получа помощи?
  10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
  11. Превенция на здравето
  12. Конкурс "Добротворчество" 2018
  13. Конкурс "Добротворчество" 2019
  14. COVID-19
  15. Конкурс "Добротворчество" 2020
  16. Конкурс "Добротворчество" 2022
  17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

  1. Всички
  2. Препоръчани
  3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи




Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova