Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Фонд "Хр. Касъров” основава българско училище в Одрин

| 14.08.2014



Христо Стоянов Касъров е роден през 1812 г. в Копривщица. Умира като търговец и обществени през 1892 г. в Букурещ.

Още като дете семейството му се изселва в Одрин, където той усвоява кожухарския занаят и впоследствие натрупва състояние. Заема видно обществено положение в града и активно участва в живота на българската колония.

Той е представител на българите пред турските власти и има почетното звание „вилает чорбаджия”.

Христо Касъров има голямо семейство – четирима синове и една дъщеря. След Кримската война материалното му положение силно се влошава и Касърови се изселват в Букурещ. Там активно подкрепя инициативите и дейността на Българската добродетелна дружина.

Янако Христов Касъров е втори син в семейството, също търговец. Образованието си получава в Копривщица при Найден Геров и в гръцко училище в родния си Одрин.

През 1856 г., заедно със семейството си, той също се установява в Букурещ, където успява да спечели добро състояние от търговия с дървен материал. За кратък период от време Янако загубва съпругата си и единствената си дъщеря.

Янако Касъров никога не е живял в своето отечество, но винаги се чувствал българин.

Оставя цялото си състояние на баща си и братята си, като условието е те да дарят голямата част от имуществото за построяване на българско училище в родния му Одрин.

През 1884 г. бащата Христо Касъров изпълнява желанието на своя син и подарява семейната им къща в града за училище. През същата година чрез кантората на Евлогий Георгиев той внася в БНБ 48 хил. франка. С този капитал е основан благотворителен фонд. Волята на дарителя е годишните лихви на капитала да се превеждат чрез Българската екзархия на Одринската българска община и с тях да се поддържа учебното заведение.

Специален принос за опазване на завещания имот и капитал има Евлогий Георгиев. Първоначално в къщата, подарена от Касърови, се помещава Българското централно основно училище в Одрин. По–късно тя се заема от Девическото педагогическо училище.

Над вратата на сградата, по инициатива на българската община в града, е поставена плоча с надпис „Българското училище "Касъров”.

Волята на дарителя започва да се изпълнява веднага с образуване на фонда и до Балканските войни (1912-1913) лихвите от капитала редовно се превеждат. Екзархията отпуска допълнително средства. След 1912 г. лихвите започват да се натрупват към капитала, като през 1926 г. фондът вече разполага с 89 078 лв.

Поради невъзможност приходите да се ползват за училището в Одрин, през 30-те години на XX век Светият синод започва да ги отпуска за стипендии. Така се запазва общият дух на дарението – средствата да послужат за просветното издигане на българите. Със стипендии от фонда учат по 1-2 стипендианта в Софийската духовна семинария.

В края на 1945 г. капиталът достига 293 179 лв. и носи годишен приход от 13 190 лв. Фондът прекъсва благотворителната си дейност след 1945 г.


Дейността на фонд "Христо Касъров" е представена в енциклопедията на дарителството "Дарителските фондове и фондации в България 1878 - 1951 г."
Издава: Българския дарителски форум

Източник: vesti.bg
Снимка: vesti.bg


 

Търси

Категории

  1. Всички
  2. Добри примери
  3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
  4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
  5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
  6. Милосърдие и християнство
  7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
  8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
  9. Как да получа помощи?
  10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
  11. Превенция на здравето
  12. Конкурс "Добротворчество" 2018
  13. Конкурс "Добротворчество" 2019
  14. COVID-19
  15. Конкурс "Добротворчество" 2020
  16. Конкурс "Добротворчество" 2022
  17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

  1. Всички
  2. Препоръчани
  3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи




Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova