Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

На Велики четвъртък Българският патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови хан

18.04.2014

На Велики четвъртък Българският патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети днес – Велики четвъртък, Дома за сираци “Св. Николай Мирликийски“ в Нови хан. Високият гост, който за първи път посещава Дома, бе сърдечно посрещнат от ръководителя на сиропиталището отец Иван и част от обитателите и служителите на социалното общежитие.

В чест на настъпващия светъл празник Възкресение Христово Българският патриарх Неофит донесе на децата много лакомства - червени яйца, козунаци, бонбони и др., които поднесе заедно с придружаващите го: архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, г-н Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет, протойерей Кирил Попов от митрополитската катедрала“Св. Неделя“, митрополитския дякон Иван Петков, г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия.

Негово Светейшество се поклони в храма и се помаза с осветения елей, който днес Църквата освещава на Великия маслосвет. Той разгледа жилищните сгради и пристройки, в които живеят сираците и децата в неравностойно положение, и се увери в добрите условия, в които те растат.

Отец Иван запозна патриарха с настоящото състояние на Дома в Нови хан и неговите нужди, както и с проектите, които е започнал да реализира за разширяване на сградния фонд. Той обясни на първойерарха за наложилата се нужда от преместване на голяма част от приютените от него деца, семейства и нуждаещи се в с. Якимово и създадените там условия и за появилите се трудности, които се срещат най-вече в осигуряване на добро образование на децата.

Негово Светейшество даде кратки пастирски напътствия и пожела на всички: „Здраве и успех в духовната мисия!“ Той зарадва децата, като лично им даде за благословение икона в чест на празника и си направи с тях паметна снимка.

„На добър час!“ - пожела отново първойерархът на Българската църква и даде своя първосветителски благослов.

Грижата за най-малките е едно от делата на патриарха, които той се старае да не пренебрегва още през годините, когато бе Русенски митрополит. От дълги години той извършва кръщения, присъства на абитуриентски бал на завършващите осмокласници, живеещи в Дома в Брестовица, подпомага ги в нужда, като ярко изразява своята позиция, че не трябва да се щадят сили и средства за благополучието на децата.

Негово Светейшество отправи послание към българите в Страстната седмица: „Да следваме Христа в неговите страдания, за да се прославим заедно с него в Христовото Възкресение. Трябва да правим и добри дела, към които ни призовава нашият учител.” и добави цитат от евангелието на Матей "Доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.".

Вижте репортаж по Нова телевизия

Снимка: bg-patriarshia.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova