Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Добротворчество - Любомир: Правото ми харесва и нямам намерение да се отказвам

| 18.08.2021Следният текст е мотивационно писмо на 19-годишния Любомир, с което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2021. Освен мотивационното писмо участникът ни е изпратил и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от - http://milostiv.org/text/770

Здравейте! Роден съм в град Лом, където завърших средното си образование. Не е тайна, че бях в професионално училище със специалност икономика и информатика. А в момента съм втори курс студент по Право в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Нещо, което мога да кажа за себе си е, че съм човек, който не се страхува от предизвикателствата и винаги е готов за нещо ново. Също така, за добро или за лошо, съм перфекционист и много любопитен.

Но нека преминем към същинската част на мотивационното писмо, а именно защо избрах да следвам Право?

Някой хора започват да учат на 30 и стават милионери на 50, други пък започват на 20 и не стават милионери. Трети пък изобщо не учат, но стават милионери. Всеки човек живее по своите правила и взима сам своите решения. Е аз реших да започна да уча на 19 години, но честно да ви кажа, целта ми изобщо не е да стана милионер или да изкарвам супер много пари. Казвам всичко това, защото когато спомена на някои хора, че уча право повечето казват нещо от сорта на:”О, адвокат, ще изкарваш много пари”. Не, правото не ознчава да си адвокат или непременно да изкарваш много пари. Правото има широка реализация и особено в началото доходите не са много големи.

Нещо, което не мога да крия е, че започнах да уча право, защото исках да стана адвокат. Не мога да кажа, че това е била мечтата ми от малък, но някъде между 10 и 11 клас реших, че искам да бъда адвокат.

Но искам ли да бъда адвокат все още ? Отговорът, който ще дам на този въпрос е, че не знам. Но как така не знаеш, ще попитате. Ами ето така, просто не знам. И причината за това не е, защото не харесвам професията. А просто, запознавайки се с правната материя разбрах, че правото има широка реализация и да стана адвокат е само част от от пътищата, които мога да поема.

Пътища, които никога не биха били достъпни за мен, ако не бях решил да вляза в университет. Всеизвестно е, че в днешно време без да имаш висше образование, трудно ще успееш да се реализирате в дадена област, още по-малко в правото. Именно затова реших да започна да уча в университет, защото само чрез него ще успея да работя и развивам в правната сфера.

И като говорим за университет, няма как да не засегната въпроса - защо избрах да уча точно в този ВУС?.  Софийски университет "Св. Климент Охридски" предлага огромна реализация. Изискванията са високи и за да продължиш напред, наистина трябва да знаеш. Точно това е причината, поради която избрах да уча там. След като разпитвах приятели, познати и разгледах обстойно всички университети в страната, неминуемо се спрях на Софийски университет. И честно да Ви кажа, не съжалявам, но съм сигурен, че няма да съжалявам и занапред. 

И като за финал искам да споделя с Вас едно определение, което Целз дава за правото:"ut eleganter Celsus definit, ius est ars boni et aequi.", което в превод означава:"Както точно определя Целз, правото е изкуство за доброто и справедливото". Споменавам всичко това, защото се радвам за изборът, който направих, изборът за това да следвам справедливото и доброто. Каквато е и мисията на тази организация.

Правото ми харесва и нямам намерение да се отказвам. Кандидатствам за стипендията, защото тя  ще ми помогне да не мисля за намиране на допълнителен доход, а да се съсредоточа върху ученето и да надграждам свободно знанията си. Но най-вече тя ще ми даде възможност да продължа по пътя на доброто и справедливостта.

Снимка: freeimages.com/photo/hammer-to-fall-1223606

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova