Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Ива: Първият учител е един от най-важните хора в света на малчуганите (Добротворчество)

| 13.08.2020Следният текст е мотивационно писмо на Ива., с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2020. Освен мотивационното писмо ни бяха предоставени и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от секция Дарители на следния адрес - https://milostiv.org/dobrotvorchestvo-2020

Защо избрах да следвам във ВУЗ?
От ранна детска възраст искам да стана учител. Това винаги е била най-голямата ми мечта. В начална училищна възраст имах учителка, която всъщност успя да затвърди това мое желание. За мен тя е ПРИМЕР и винаги съм ѝ  се възхищавала много! Исках един ден да приличам поне малко на нея! Няма дума, която да е толкова силна, за да опише какъв всъщност Човек и Учител е ТЯ! Тя е учителят, който ме научи на толкова много и ме подготви за живота! Тя е човек, който не само учи и изпитва, но и изслушва и разбира като близък! Винаги успява да зарази със своя плам! Все още поддържам контакт с нея и съм безкрайно щастлива от този факт! Когато разбра, че съм приета в колежа, ми каза: „Хайде успехи и винаги да чуваш като мен: Учителко любима!“!  Никога няма да я забравя!

През годините съм срещала много учители, но никой не успя да ме грабне по начина, по който ме грабна МОЯТА ЛЮБИМА УЧИТЕЛКА.. докато един ден, когато бях в 10-ти клас, класният ни ръководител не ни съобщи, че ще имаме нов господин по български език и литература. Аз както винаги бях много скептична и мислех, че е като всички останали, които „ си изпяват урока и си заминават“. Но съвсем не беше така. Той също беше като моята любима учителка - разбираше, подкрепяше, учеше те на нови и нови неща и правеше ученето интересно! А за човек като мен, който обича ученето, това беше много добре! Той ме накара да заобичам още повече предметът „Български език и литература“ и успя да извади на бял свят талантът ми да пиша стихове, приказки, есета и така нататък. Бях му любимка. Една година преди да завърша, го махнаха от работа, защото не се харесваше на повечето си колеги „учители“ и от съучениците ми, защото беше различен, а всички знаем, че различното не се приема… много ми беше мъчно, но както той тогава ми каза: „ Стегни се! Вземи си матурите с отличен и сбъдни мечтата си!“ . Много често ми казваше: „От теб ще стане много добър учител!“ . Тези негови думи винаги ми даваха стимул да продължавам да се боря за мечтата си, защото имаше много хора, предимно мои учители, които ми казваха, че тази „професия“ не е за всеки и че аз няма да се справя! Радвам се, че не ги послушах!

Защо избрах да уча в съответната специалност?
Още на първо класиране бях приета в Педагогогически колеж Плевен със специалност НАЧАЛНА УЧИЛИЩНА ПЕДАГОГИКА!
Най-добрият избор, който съм правила някога! Не съм си и представяла, че ще е толкова интересно да уча това нещо. Винаги съм си мислила, че ще е нещо много трудно като материя и скучно, но се оказа точно обратното. Това не е професия.. не работа, а удоволствие. Вече съм 2-ра година и нямам търпение да се дипломирам, да започна да работя това нещо и да запиша магистратура за Начална и предучилищна възраст. Също бих искала и психология да завърша. Една от другите ми „мънички мечти“.
Та защо избрах да следвам това?
-    СБЪДВАМ НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ МЕЧТА, КОЯТО МИ НОСИ ГОЛЯМО ЩАСТИЕ!

Какво искам да работя след като завърша и защо?
Разбира се, че искам да работя по специалността си. Искам да съм сред тези малки дечица, които като им погледнеш малките любопитни очички и ти се пълни душата. С това искам да е изпълнен живота ми, с детска любов, пламък в очите и усмивки. Искам да успея да предам знанията, които аз имам и да им покажа, че ученето всъщност е едно много хубаво и полезно нещо, а не е скучно и безсмислено, както повечето деца и по-големи смятат. Ако имам възможност бих измислила нов метод за преподаване, с който ще им е по-лесно да запомнят и ще изпитват удоволствие да научават нови и нови неща. Не държа да съм любимата им учителка, а да им покажа един нов хубав свят и да станат едни отговорни и големи хора. ПЪРВИЯТ УЧИТЕЛ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ХОРА В СВЕТА НА МАЛЧУГАНИТЕ!

Още не съм завършила, а обичам това, с което ще се занимавам…! НЕОПИСУЕМО Е!

С какво образованието ще ми помогне?
Разбира се българското образование не е едно от най-добрите, но когато човек има желание, ще постигне всичко с него. Има много неща, които могат да се подобрят в българското образование, но за това сме ние младите хора, най-вече тези, които искаме да сме в сферата на образованието. Дано има повече хора, които мислят като мен и един ден да успеем да променим нещата и да стане много по-добро! Нищо не е изгубено!

БЛАГОДАРНА СЪМ НА АНЕТА – ПЪРВАТА МИ И НАЙ-ЛЮБИМА УЧИТЕЛКА И НА ПЕТЬО – ЛЮБИМИЯТ УЧИТЕЛ ПО ЛИТЕРАТУРА ЗА ПОДКРЕПАТА И ЛЮБОВТА! ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ НАЙ-ДОБРИТЕ ЗА МЕН! ЗАЩОТО ВСЪЩНОСТ СА ТАКИВА!

Снимка: https://www.freeimages.com/photo/school-1465744

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova