Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Аз исках да работя нещо, което ще съчетава страстта и желанието ми да помагам и да уча хората

| 29.08.2018Следният текст е мотивационно писмо на деветнадесетгодишната К. Г., с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2018. Освен мотивационното писмо участничката ни е изпратил и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от - http://milostiv.org/text/770

Чрез моето мотивационно писмо бих искала да изразя своето желание да участвам в конкурсната надпревара за стипендия „Добротворчество“ 2018.

Родом съм от град Варна, но се наложи аз и мама да се преместим да живеем в град Провадия, при моите баба и дядо. Отгледана съм от моята прекрасна майка. В моят живот не е присъствала фигурата на бащата и за мен тя е просто едно понятие. За съжаление не поддържам връзка с баща си. Това беше неговото решение. След развода с мама той ограничи контактите си с мен, не изплащаше издръжката, определена от съда… той просто забрави, че малката му дъщеричка съществува и ни изостави.

За тези деветнадесет години смея да твърдя, че животът ме постави в различни ситуации и ме научи да не се предавам, да бъда борбена и смела, упорито да следвам мечтите си и най-вече да обичам и да бъда добра с хората. Като всички деца и аз мечтаех да бъда учител, лекар, балерина или дори космонавт. Имах много и разнообразни мечти, но когато пораснах и започнах да осъзнавам някои неща приоритети и мечтите ми се промениха малко.

Откакто се помня искам да помагам на хората и да им бъда полезна с нещо. В девети клас взех важното решение да се развивам в областта на медицината. Това беше много важно и смело решение предвид моята чувствителност. Още тогава знаех, че ще уча след като завърша средното си образование. В процеса на подготовката си за хирург аз започнах да осъзнавам, че тази професия не е за мен… В даден момент предпочетох да помагам, но по различен начин. Аз исках да работя нещо, което удобно ще съчетава страстта и желанието ми да помагам и да уча хората. Има една фраза, която мама често използва: „Който търси, намира!“ и е така…

В крайна сметка аз успях да намеря нещо, което ще ме удовлетворява. Тази година започвам обучението си в МУ-Варна по специалността „Логопедия“. Причините да избера професията логопед са няколко. Както вече споменах логопедията е перфектното съчетание между преподаването и помагането на болните или пострадали хора. Според мен това е добра насока, защото в момента има недостиг на логопеди и се търсят млади и мотивирани кадри. Тази специалност идеално се съчетава с моите качества и наистина ще ми носи покой, удовлетворение и щастие.

След като завърша висшето си образование имам няколко варианта за реализация. Мога да работя като логопед в някое болнично заведение или детска градина. Ще имам възможност да се развивам като педагогически съветник в училище. Съществува и трета алтернатива и тя е да завърша магистратура, да си отворя частен кабинет и да помагам на деца и възрастни. Обмисляла съм много пъти какво ще избера след четири години, но все още не знам със сигурност, защото само времето може да ми подскаже правилното решение и само то би могло да заличи съмненията и колебанията ми относно това решение.

Да си образован означава много неща. Най-важните неща, които дава образованието са знание, сигурност, самосъзнание. Сега след завършването на средното си образование аз продължавам по дългия път към успеха. Решена съм да успея и знам, че само образованието може да ми помогне. Придобитите знания и умения ще ми помогнат да се усъвършенствам в професионален и личен план. Професионалните умения, които ще придобия по време на обучението си, ще ми дадат възможност да бъда близо до хора, които се нуждаят от помощта ми. Когато работиш с едно малко детенце и го научиш да каже дори една думичка правилно… Това чувство би било неописуемо красиво. Ето за този ден ще работя през тези четири години и ще се трудя неуморно без да спирам. Няма да се предавам пред трудностите. Мисълта за този ден ще ме мотивира и ще ме подтиква да работа по-усилено.

Снимка: pixabay.com

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova