Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 



Конкурс ''Добротворчество'' - категория изящни изкуства



Организатори: Конкурсът се организира съвместно от Милостив - платформа за благотворителност и социална дейност, Фондация Благородна Бадева, Сдружение за Модерна Култура и Васка Глушкова

Период: 16 октомври 2014 г. - 21 април 2015 г.

Медийна подкрепа: БНР, Информационна агенция ФОКУС, Културни новини, actualno.com, wishbox.org

Интервюта:
* 21.04.2015 - Разговор на д-р Деворина Гамалова с журналистката Лили Големинова, радио Хоризонт
* 21.04.2015 - Разговор на Радослав Кирков с журналистката Кармен Манукян, радио Хоризонт
* 03.03.2015 - Разговор на д-р Деворина Гамалова с журналистката Татяна Иванова, радио Хоризонт
* 01.01.2015 - Разговор на Нина Панчева-Киркова с журналистката Кармен Манукян, радио Хоризонт

Описание:
Категория изящни изкуства в конкурса ''Добротворчество'' (milostiv.org/dobrotvorchestvo) цели да стимулира и вдъхнови младите художници на България да създадат оригинални свои творби върху поставената тема, да предложат образи от своите реалности, които да коментират правенето на добро в нашата реалност. Да покажат чрез специфичните изразни средства на изящните изкуства как изкуството би могло да прави добро. Бихме могли да намерим много примери за творби, посветени на тази тема – избрахме да споменем само някои: Винсент ван Гог и „Добрия самарянин“, Франсиско Гоя и серията „Ужасите на войната”, Питър Брьогел и „Вавилонската кула”, Пабло Пикасо и една от ранните му картини -„Наука и благотворителност”, графити на Банкси и т. н.

Конкурсът е повлиян от идеите на Цветан Тодоров за връзката между изкуството и етиката, представени в книгите му „Границите на изкуството” и „Несъвършената градина”. Според авторът изкуството произтича от предаността на твореца към познанието на света. За да създаде произведение на изкуството, художникът приема света и това приемане започва с толерантност, продължава с грижа и уважение и завършва с любов - любов, лишена от егоистичното желание за притежание. Художниците са движени от вътрешната си потребност да предложат ново знание за света, цел, която се различава не само от желанието за себеизразяване, но също така и от копнежа по постигането на успех или от функцията на изкуството като забавление. Концепцията на Ц. Тодоров не приема редуцирането на изкуството до илюстрация на определена теза - светът е твърде сложен и големите творби на изкуството притежават известна неяснота, която пресъздава тази сложност, вместо да я свежда до догма.

Награди

Благодарение на щедри дарители, наградите на конкурса са вече двойно по-големи от първоначално обявените.

Правила за участие

Изисквания

Срокове

Първи кръг
За да участвате в първи кръг на конкурса е необходимо:
1. Да се регистрирате на сайта http://smyart.com и да качите до 3 снимки на оригинални ваши творби.
2. Да попълните формуляра за кандидатстване, който може да изтеглите от тук и да ни го изпратите на елекронна поща art.dobrotvorchestvo@gmail.com

Краен срок
Крайният срок за изпращане на творбите e 20 февруари 2015 г.

Втори кръг
До 15 март 2015 г. ще ви уведомим кои от вас са избрани за следващия кръг на конкурса, кога и къде да ни бъдат изпратени селектираните оригинални творби (рамкирани или не, по ваша преценка), за да може нашите куратори да подготвят изложбата. Моля, напишете на гърба на вашите творби имената си.
Победителите ще бъдат обявени на откриването на изложбата.

Оценяване

Комисия

Председател на журито: Янко Тихов (картините му са част от множество престижни международни изложби, включително и в Кралския институт по живопис в Лондон) - www.yankotihov.co.uk

Членове на журито:
Избраните след първи кръг творби ще са между 20 и 30 в зависимост от качеството и размерите им, като един участник може да продължи и с трите си творби ако те са одобрени от журито.

Критерии

Резултати:

На 21 април в галерия „България” на Софийска филхармония се проведе награждаването на национален конкурс „Добротворчество”. Събитието съчета гала-концерт на финалистите в раздела за млади музиканти и откриване на изложбата на избраните творби в раздела за млади художници. Нина Панчева-Киркова говори за връзката между добротвореството и изящното изкуство. Изложбата продължи до 11 май. Може да разгледате творбите на участниците от Фейсбук страницата на Милостив.

Победители

Честито на победителите!

Искаме да изкажем благодарност на дарителите и доброволците, които ни помогнаха да осъществим тази инициатива. Може да видите техните имена и отпуснатите средства от тук.





Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova