Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Възрастна баба се бори с отглеждането на малката си внучка

Автор: Милостив | 26.02.2020

Възрастна баба се бори с отглеждането на малката си внучкаБаба Елена от сливенското село Желю войвода отглежда сама своята 7-годишна внучка. 78-годишната жена е в ролята на майка за малката Ели, и донякъде - нейн баща, защото самият той е пенсиониран по болест и работи, когато има работа и го потърсят.

Бабата и внучка й живеят в тежки материални условия: с овехтяла покъщнина, с излющени стени, без мебели. При това бабата е взела заем от 200 лв. наскоро, за да може да погребе съпруга си, който починал преди 2 месеца. Парите все още не може да върне заради малката си пенсия от 224 лв.

Другата мъка на бабата е, че „Ели има и по-голямо братче на 18 години. Казва се Симеон. Когато беше на година и десет месеца направи гърч, от който се засегнаха лявата ръка и левия крак. Отгледала съм го от бебе, но майка му го взе и го закара в някакъв дом във Велинград. Много ми е мъчно. Чуваме се по телефона, плаче, иска да го взема при мен. Как да го взема, как да го гледам, като парите не стигат“ – плаче баба Елена.

Майката на малкото момиче е избягало през 2017 г. И оттогава тя не проявява загриженост за детето си, не ходи да го вижда, дори прибира за себе си детските надбавки за дъщеря си. Миналата година бабата изпратила Ели да отиде за месец при майка си, но детето се върнало разстроено заради грубото отношение на втория мъж на майка си, който я е удрял и искал да се обръща към него с "татко".

7-годишното момиче не може да говори добре и има нужда от логопед. Открито ѝ е и късогледство.

„На въпроса с какво можем да помогнем казва, че добри хора са занесли дрехи, играчки и книжки на детето. Дали са й и много хранителни продукти.

Притеснението й обаче сега е, че малката Ели тази година тръгва на училище. Тъй като в селото няма такова, баба Елена и внучката й са принудени да се преместят и да живеят в Сливен.“ Баба Елена разказва през сълзи: „Имаме къща в града, но не зная как ще живеем там. Аз от много години съм на село, големия ми син, който почина беше там. Разбрах, че имало да се плаща 2 хиляди лева ток. Какво ще правя не знам. Как ще се грижа за това дете…“.

"Казала съм и на други, казвам и на теб. Когато умра искам Ели да я вземат в дом, или да отиде при някое семейство! Не я давайте на майка й!", забелязва бабата.

"Тръгваме си. Краката ми треперят, очите ми не издържат. Отчаянието, мизерията и болката, която видяхме в с. Желю войвода не може да се опише с думи."

А вие, ако срещнете баба Елена помогнете й с каквото можете, тя от срам няма да помоли никого за нищо.
(Гергана Папазова)

Баба Елена сподели, че добри хора са им носили дрехи, играчки и книжки на детето. Давали са им и хранителни продукти. Тази година малката Ели ще е в първи клас. Затова същите неща от първа необходимост може да им се изпращат, както и училищни вещи и материали. Адресът за изпращане на дарения е с. Желю войвода 8600, Общ. Сливен, Обл. Сливен, ул. „Петко Митев“ 14, до Еленка Стоянова Симеонова.

Източник: https://slivenmedia.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova