Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Английски семейства дариха нова реанимационна маса на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов

Автор: www.actualno.com | 04.10.2016

Английски семейства дариха нова реанимационна маса на МОБАЛ Д-р Стефан ЧеркезовНова реанимационна маса ще функционира от днес в неонатологията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Тя бе дарена от две английски семейства, живеещи във великотърновското село Ресен, част от фондация „Приятели на Търново”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново.

Апаратът е втора употреба, но по думите на началника на отделението – д-р Кина Николова, към момента е най-добрият в медицинската структура. Тя уточни, че той има функции, които реанимационните маси, с които разполага неонатолгоията, не поддържат.

„Нашите апарати нямат таймери, които са много важни, също така не могат да сменят положението си. С новата придобивка можем да осигуряваме аспиранция, кислород и да поддържаме определена температура, тъй като най-важното за едно новородено е да се запази топлината и да има аспирация”, поясни още д-р Николова. Семействата Пенкийман – Шмит и Кулен, които са основните инициатори също благодариха на отделението от своя страна.

„Ние сме много горди, че успяхме да направим това за Вас и успяхме да помогнем с каквото можем”, каза Памела Пенкийман, президент на фондацията. Освен реанимационната маса, отделението получи и билирубинометър. „Това е апарат за изследване на общия билирубин-кожния, не кръвния, който за нас е много важен ориентировъчен метод. Той се взима от ушната мида на бебето и уточняваме каква е хипер билирубинията – директна или индиректна. След това се правят и допълнителни изследвания и процедури”, каза още д-р Кина Николова, като отбеляза, че масичката ще се използва активно още днес следобед.

Източник: https://www.actualno.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova