Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Приютът Добрият самарянин с остър недостиг на храна

Автор: Милостив | 05.09.2016

Приютът Добрият самарянин с остър недостиг на храна"Добрият самарянин" е сред най-големите приюти за бездомни хора в България. Приютът се намира в Русе и в момента има около 55 души, капацитет му е от 100 места, което означава, че има значително покритие за нуждите на града и околността.

Поради натоварената си работа, която често надхвърли критично капацитета, приютът обаче изпитва не рядко остър недостиг от хранителни продукти, както съобщава и директорът на приюта Стефан Стефанов: „Проблемът е, че зимните месеци и не само тогава, работим 50% над капацитета си и имаме нужда от консервирана храна, от варива – боб, леща."

За да намалят тежестта на приюта някои от живущите в него дори започнали да си търсят работа. Това направила 55-годишната Славка Петрова: „Ами, работих в чистотата като чистачка, обаче се разболях два пъти и се отказах.“ Други трима обаче през това лято започнаха и се задържаха на работните си места.

В същото време тече доброволно организиране на група майки, които имат опит в благотворителността, за да подпомогнат приюта ефективното му функциониране. До момента ще има два буса за по-големите неща, които ще тръгнат от бар "Утопия" до ВИМЕС, гр. Русе. Майките призовават всички, които искат да вземат участие в подпомагането на приюта за бездомните хора на Русе, да отидат там до 6-и септември, където всъщност им е сборният пункт.

Утешителното в случая по думите на директора е, че живущите в приюта са получили значително дарение от дрехи. Но нямат обувки - дамски и мъжки, без значение кой номерата. Нуждаят се още от спално бельо, покривки, хавлии, кърпи. Кухненска посуда, чаши, чинии, вилици, лъжици, тенджери, тигани. Обзавеждането също е в лошо състояние, всичко е остаряло и негодно. При излишни и запазени гардеробчета, шкафчета, столове, всичко, което не ви е нужно, може да бъде от полза за бездомните хора в приюта, казва една от организаторките на даренията, Дарина , с която може да се свържете във фейсбук профила й, посочен по-долу.

Накратко, домът се нуждае от хранителни продукти - "консерви: грах,домати,зелен фасул, гювеч, русенско варено, пастет и т.н . Пакетирани храни: боб, леща, олио, ориз, захар, макарони; сирене, кашкавал, маслини и всичко, каквото се сетим". От организаторите съобщават, че даренията могат да бъдат и парични. Директорът на приюта ще приготви протокол и заедно с представители от групата ще купят заедно необходимите продукти за приюта.

За повече информация: тук, тук

Източник: http://www.dunavmost.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova