Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Отец Иван планира да създаде духовно училище за момичета

Автор: http://dveri.bg | 18.03.2016

Отец Иван планира да създаде духовно училище за момичетаОтец Иван от Нови хан планира да открие духовно училище за момичета в село Якимово. В училището ще се обучават момичета, които сега живеят в приюта „Св. Николай” в Нови хан или в колонията на отеца в с. Якимово. Броят им е над 100. Някои живеят с майките си, други са сами. Училището в Якимово ще ги учи на основни домакински умения, както и ще осигурява подготовка за някаква професия - полагане на грижи за болни и възрастни в здравни заведения, пеене в църковни хорове и др. Момичетата ще изучават и вероучение. Отец Иван сам е определил учебната програма. Той е основен организатор на училището, но има подкрепата и на общината в с. Якимово – тя вече е предоставила за нуждите на школото изоставена училищна сграда. Сега духовникът търси спонсори, с които да я ремонтират и превърнат в училище. Нужни са му 500 000 лв.

Подобно епархийско училище за бедни момичета и свещенически дъщери е функционирало във Видин по време на управлението на Видинския митрополит Неофит (митрополитствал от октомври 1914 г. до февруари 1971 г.). То е построено със средства на епархията и се е финансирало изцяло от Църквата. В него са получавали образование и домакински умения момичетата от цялата епархия, чиито родители не са можели да си поволят да ги изпратят на училище в града. След 9 септември 1944 г. сградата на Епархийското училище във Видин е превърнато в Пионерски дом. Сега тя е върната на Видинска митрополия, но не се използва за образователни или милосърдни цели.

Една от причините за преместването на част от населниците на приюта "Св. Николай" от Нови хан в Якимово беше дейността на местния свещеник о. Станимир Тодоров. Свещеникът от Якимово започва сериозна кампания за подобряване начина на живот на бедните жители на селото. Воден от примера на о. Иван, той събира храна, дрехи, санитарни материали, с които да подобри битието на хората. Извършва безплатни кръщения и венчания в селския храм, проповядва сред деца и възрастни. Води местните малчугани на поклоннически пътувания, за да видят света извън бедното им село. Ранната му смърт не му позвали да довърши започнатото, но делото му е продължено от отец Иван, който изкупува изоставените къщи в Якимово и ги населва с безимотни семейства, на които помага да намерят поминък, работейки земята или отглеждайки животни.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova