Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Ортопед доплаща за лечението на пациентите си

Автор: http://pazardjik.marica.bg | 30.11.2016

Ортопед доплаща за лечението на пациентите сиМасово хора умират заради невъзможност да закупят шини и ортези за лечението си. За това алармира д-р Янаки Янакиев, ортопед в пловдивската болница "Медлайн". Пациентите трябва да доплащат големи суми за импланти, когато имат нужда от ортопедична операция. В същото време НЗОК често не покрива разходите, а клиничните пътеки, по които работят специалистите по ортопедия и травматология, са крайно недофинансирани, заяви д-р Янакиев.

От години той е принуден да дава пари на ръка на своите пациенти, за да продължат лечението си след направена операция. Някои от сумите не са големи, 30-40 лева, но хората са бедни и не могат да си позволят тези средства, споделя лекарят. Когато се налага, осигурява и скъпите протези, защото иначе рискът болният да се инвалидизира до края на живота си е голям. Възрастна жена замалко да остане на легло заради счупена тазобедрена става, защото нямала пари да си купи планка с пирони. При пловдивския лекар търсят помощ хора от цялата страна. „Плащал съм и пътни разходи. Често се налага да посещават клиниката няколко пъти, идват за едната операция, но после заради финансови затруднения отказват продължение на лечението”, казва д-р Янакиев.

Случва се самите пациенти да не се връщат при лекаря, защото се притесняват, че трябва да му върнат заема. Затова д-р Янакиев се принуждава да поиска всеки собственоръчно да запише, че получава помощта безвъзмездно. Вече е събрал над двайсет декларации, на които пациентите пишат, че не дължат пари на лекуващия си лекар.

„Здравеопазването е евтино, болестолечението е скъпо”, казва известният медик. Това принуждава пациентите да рекетират лекарите. Изходът от тази ситуация е увеличаване цената на клиничните пътеки и включването на скъпите импланти в нея.

Източник: http://pazardjik.marica.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova