Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Български свещеник организира курсове по стенопис и иконопис в немски манастир

02.08.2016

Български свещеник организира курсове по стенопис и иконопис в немски манастирЗа шеста поредна година отец Йордан Пашев, българският свещеник за Българските православни църковни общини в Цюрих и Нюрнберг, и професионален иконописец, води семинари по рисуване на икони в бенедектинския манастир Велтенбург. Свещ. Пашев е завършил специалност „Иконография” в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” при покойния проф. Любен Прашков. По-късно заминава за Германия, където изписва и реставрира църкви, и провежда курсове по иконопис в училища и манастири.

Тази година в манастира Валтенбург от 13 до 15 юли под ръководството на о. Йордан се проведе курс по стенопис върху прясна мазилка - фреско. Това е класическа техника на рисуване върху мокра мазилка с пигменти. Веднага след това - от 15 до 17 юли и от 29 до 31 юли се проведоха два курс по иконопис в манастира. Тази година, поради големия брой желаещи, бяха организирани две групи по православна иконография.

Манастирът Велтенбург се намира на река Дунав, недалеч от мястото, където в нея се влива каналът Рейн-Майн-Дунав. Това красиво място се нарича още Донаудурхбрух (Donaudurchbruch = „пробив на Дунава”), защото там реката пробива скалите, за да премине през Регенсбург, откъдето става плавателна. В манастира в момента живеят осем монаси. Те посрещат хилядите туристи, преминаващи всеки ден през св. обител, грижат се също за градината и известната манастирска пивоварна.

Днес, в последния ден от курса, участниците станаха свидетели и на православно кръщение. За своето духовно раждане Теодора от Мюнхен избра водите на Дунава пред входа на монашеската обител. Оглашението преди кръщението и св. тайнство Миропомазване след това бяха извършени над нея в параклиса "Св. Николай", където бяха осветени и иконите, изработени на курса.

Интересът към Православието в западния свят расте. Сред участниците в курсовете по иконопис за шестте години, в които се провежда, е имало само едина православна българка - Дорота, която сама признава че иконописта за нея е възможност да преоткрие вярата на дедите си.

Днес завършиха тазгодишните занимания по иконопис в манастира Валтенбург. Още отсега са много записалите за следващата година. Те са привлечени от възможността в духовната атмосфера на манастира да навлязат в дълбочината на православната иконография и стенопис.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova