Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Мъж измина 5 км пеша, за да дари книги на изгоряло читалище

Автор: Милостив | 04.07.2016

Мъж измина 5 км пеша, за да дари книги на изгоряло читалищеПреди седмица ви разказахме за пожара в с. Мененкьово, който се разгоря на 22 юни и изпепели сградата на читалището в селото. Заедно с нея се изпепелиха и 11-те хиляди тома книги в библиотеката.

От местното кметство и Община Белово призоваха всички хора, които имат желание, да помогнат, за да се възстанови фондът и читалището отново да заработи. Добрините веднага започнаха.

Една от тях е дело на пловдивчанинът Иван Пехливанов, който слязъл по обяд на жп гарата в Белово и извървял 5 километра в горещините до с.Мененкьово, за да дари книги. Мъжът бил с раница на гърба и теглел раница на колелца. Оставил в селото няколко ценни тома от личната си библиотека, както и свои авторски книги. Една от тях е историческа и разказва за негов родственик - поп Никола Белчов от Копривщица, който отливал лъвчетата за калпаците на въстаниците.

В момента библиотекарката Венка Вакарелска се помещава в стая в кметството. Стотици хора от цялата страна са изявили желание да помогнат и ако всички обещани книги бъдат събрани, те ще са много повече от изпепелените 11 000 тома. Има предложения за по 1000 заглавия, разказа Вакарелска, цитирана от Дарик радио.

От Езиковата гимназия в Пловдив са подготвили 10 кашона с книги. Някои хора вече изпращат книги, поемайки и пощенските разноски. Местни жители също са подготвили книги, помагат и читалищата в цялата община Белово.

Министърът на културата Вежди Рашидов също е дарил над 100 заглавия, повечето от които - исторически, за фолклор и детска литература.

Първото дарение за библиотеката е дошло по-малко от денонощие след призива, разказа кметът на селото. Всеки, който желае да помогне, може да изпрати книги в кметството на село Мененкьово или в читалищата на територията на община Белово. Телефон за връзка с кметството на село Мененкьово - 035812229.

Източник: http://dnes.dir.bg
Снимка: http://dnes.dir.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova