Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Медицински сестри ще помагат на болни възрастни хора

Автор: trafficnews.bg | 26.02.2019

Медицински сестри ще помагат на болни възрастни хораОт пролетта медицински сестри ще посещават по домовете възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Държавата ще плаща допълнително на медиците за прегледите, поема и разходите за транспорт.

Здравните служители ще следят за общото здравословно състояние на хората, като ще извършват и дребни манипулации. Медицинските грижи ще са в рамките на 2 часа на ден.

Нова услуга е част от “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. За нея са предвидени около 45,7 млн. лв., а общините ще могат да кандидатстват за финансиране до средата на март.

Програмата е насочена към самотно живеещите в отдалечени места, които няма как да стигнат до лечебното заведение. Но от нея ще могат да се възползват и възрастните хора в големите градове, както и такива с увреждания и техните семейства.

Към момента около 25 500 възрастни и хора с увреждания получават от държавата личен асистент или домашен помощник. По този начин те ползват помощ в домашна среда за поддържането на хигиена, пазаруване и приготвяне на храна, пране и други дейности.

Услугите ще се отпускат до 31 август, като социалното министерство отдели близо 70 млн. лв. за тях. От 1 септември обаче нещата ще стават по нов ред, тъй като в сила влиза новият Закон за личната помощ. Според разчетите около 80 000 души с увреждания ще се възползват от него. Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на чужда помощ, чието увреждане е над 90%.

Източник: https://trafficnews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova