Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Средствата от кампанията Спаси икона са дарени на болно дете

25.04.2017

Средствата от кампанията Спаси икона са дарени на болно детеСъбраните от продажбата на картички 540 лв. в кампанията „Спаси икона“ са дарени за лечението на тригодишния Никола, който е с диагноза обструктивна хидроцефалия и туморна формация в четвърти вентрикул. След направените интервенции у нас е станало ясно, че лечението на детето може да продължи само в клиники в Германия и Турция. Родителите му събират средства, за да могат да спасят живота на детето си (повече - тук).

Парите от кампанията вече са преведени в сметката за лечение на Никола, съобщи за Двери Велина Андонова, която е инициатор на кампанията „Спаси икона“. В. Андонова е учителка в неделното училище към столичния храм „Рождество Христово“ и въодушеви децата от него да събират икони от опаковки и изтекли календари и да ги вграждат в картички и други изделия. Идеята е свещените изображения да бъдат спасени от унищожаване. Кампанията стартира преди Възкресение Христово, когато домакините, които са си купили, например, боя за яйца с икони на тях, са поставени пред дилемата дали да ги изхвърлят в боклука. Тогава Велина предлага всички подобни изображения и текстове да бъдат изпращани в неделното училище на храм „Рождество Христово“. Пратките са толкова много, че в кампанията постепенно се включват и различни училища. Вдъхновени от идеята, картички и други изделия от непотребни икони започват да правят и децата от други училища в страната. Средствата, събрани от продажбата им, се използват за благотворителни цели.

Изпратените и донесени свещени изображения развихрят въображението на децата и те създават невероятни неща, в които влагат много старание и любов. „Аз не се намесвам в детското творчество, - разказва Велина, - децата сами измислят какво да направят от дадена икона или част от нея“.

Големият успех на кампанията, която протича с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, води дотам, че тя ще прерастне в постоянен проект.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova