Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за бедни

Автор: www.actualno.com/ | 22.02.2018

Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за бедниФондация "Ако си дал" открива хранителна банка в Смолян и в още девет града в България. Гайдари ще са доброволците в Смолян, които ще раздават събраната храна. По молба на фондацията, местният парламент на последното си заседание в Смолян предостави за безвъзмездно ползване на фондацията в продължение на 5 години помещение в стоматологичната поликлиника.

Фондацията се ръководи от Стефан Чолаков, който стана известен с инициативата "Help corner" или т. нар. "уличен хладилник". НПО-то е създадено през 2015 година и има вече хиляди поддръжници. С времето все повече хора се вдъхновяват от инициативата на Стефан Чолаков от София, който е зоотехник и собственик на ресторанти. Според него е престъпление да се изхвърля изостаналата годна за консумация храна след края на работния ден. "Не е лесно, но е важно да спасяваме храни и да няма гладни хора", сигурен е той.

Г-н Чолаков, кога се насочихте към Смолян за разкриване на хранителна банка и защо?
Всъщност успях да се преборя за Смолян. Идеята ни за създаване на национална хранителна банка е от 2-3 години. Това е нещо, което съгласуваме с големите хранителни вериги, защото те са основните донори. Храните идват от тях. Смолян е много малка община – с по-малко от 100 000 души, и има само две от веригите. Не успяхме да се преборим за съгласие на големите - на "Кауфланд", на "Метро", които нямат там магазини, да направим склад в Смолян, където има само "Лидъл" и "Била". И майка ми, и баща ми са от Смолян. Затова реших, че там трябва да има хранителна банка.

Получихте помещение с малко над 15 квадратни метра площ. Достатъчно ли е? Ние видяхме няколко помещения с хора от общината и избрахме това в Стоматологията. То отговаря на изискванията на Агенцията по храните за миещ под, за мивки, тоалетни и т. н., за да ни го лицензират като склад за хранителна банка. Това помещение е подходящо.

По процедура какво следва?
Следващата стъпка е сертифициране от Агенцията по храните в Смолян. Ние вече имаме сертифициране на останалите складове. Трябват ни още три склада в България, за да получим от Агенцията по храните в София лиценз за хранителна банка. Оттам-нататък хранителните вериги спокойно може да ни даряват храна, която ние да раздаваме на хората.

Какъв тип храна ще бъде - само пакетирана ли? Като начало договорката ни е за всички храни, които ежедневно изхвърлят. Имам предвид от топлите витрини. В "Лидъл" и "Била" имат пекарни, в които ежедневно пекат кифли, кроасани и др., които всяка вечер изхвърлят. Първоначално ще са тези храни, а след това всички, които са с изтичащ срок на годност. За Смолян са около 10-тина тона седмично. Това е по статистиката на двете вериги.

Добре, вие събирате тези храни в склада, но как те ще отидат до нуждаещите се? Списък на нуждаещите се ли имате?

Вижте, аз се занимавам с това нещо от 3-4 г. Не е нужен списък. Всеки има постоянен, свободен достъп до храните. Водени сме от убеждението, че не всички хора имат съответните документи от социалните служби по една или друга причина. А има хора, които са във временно затруднение, които не отговарят на изискванията на социалните служби. В същото време се нуждаят от подкрепа. Аз бих дал пример със студент, който работи - загубил си е работата, започва нова работа, но до първата заплата има 45 дни. В този период той може да се възползва от храните при нас. Или ученици, които идват в Смолян от селата, но разполагат със скромни средства. Те също биха могли да се възползват. И абсолютно всеки друг човек - възрастни хора, изпаднали в затруднение, всякакви.

Източник: https://www.actualno.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova