Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Автор: portal12.bg | 25.01.2016

Училище сред природата работи успешно в родопското село ГудевицаМлади българи решават да направят училище сред природата. През 2006 година те превръщат стара сграда в родопското село Гудевица в читалище „Бъдеще сега“. Там те създават база и инфраструктура, където ученици и младежи чрез различни програми учат сред природата. За идеята и целта на уникалното училище сред природата разказа Теодор Василев от читалище „Бъдеще сега“.

„Целта на това читалище е да развива неформално образование с извънкласни занимания основно сред природата и да помага на деца и младежи в естествена среда да учат и да се развиват. Има много програми, чрез които учениците да разнообразяват и да учат по-лесно и чрез игра образователния материал, който им се предлага в училище или университета. От друга страна те могат да учат повече неща за себе си: как да работят в екип, как да развиват лидерски и социални умения, които са много важни за реализацията им на пазара на труда и в живота изобщо“, сподели Теодор.

По думите му много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от разнообразяване, от нов подход. В Училище сред природата поставяме децата в много ситуации, които да са предизвикателни, сложни, да изискват екипно взаимодействие, за да бъдат решени, каза той. „Ние имаме земеделска и билкова градинка в Гудевица. По всички програми, които имаме, се провеждат активности в тези градинки. Фактически чрез работата със земята и с градината можеш да учиш почти всички предмети, които се учат в училище. Говорим за математика, физика, химия, биология, география“. Теодор добави още, че от читалището правят лагери по различни програми с партньори и младежки обмени. Работят в евро-средиземноморско сътрудничество. Партньори са доста държави от средиземноморския регион, като се започне от Египет, Тунис, Йордания, Кипър, Турция и почти всички европейски държави - Румъния, Великобритания, Финландия, Франция, Германия, Австрия.

Създателите на читалището много държат на връзката с местните хора в този все по-обезлюдяващ район на страната ни. „В нашето село сме единствените млади хора, около нас вече има напълно обезлюдени села. Осигуряваме работа през годината поне на 10 човека от Гудевица и селата около нас и оживяваме района. В самите ни програми доста често наблягаме на части от фолклора, легенди, приказки, родопския диалект, някои местни начини на приготвяне на храна като месене на хляб“, каза още Теодор.

Инициативата, върху която от читалище „Бъдеще сега“ работят сега, е Международно обучение за младежки работници.

Източник: http://portal12.bg
Снимка: http://portal12.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova