Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Благодетели дариха новозакупена къща на търновската библиотека

Автор: borbabg | 14.08.2018

Благодетели дариха новозакупена къща на търновската библиотекаРадетели на българската култура и творчество се погрижиха да спрат разрухата на родната къща на автора на любимата детска песен „Сладкопойна чучулига“ Цоньо Калчев в Джулюница. Жителите на селото в продължение на година събирали пари, за да откупят имота, който от дълго време тъне в забвение, и в първите дни на септември ще започне ремонт на постройката, за да може възможно най-скоро тя да се превърне в творчески център музей.

Да увековечат поета, оставил на поколенията десетки стихотворения и песни, се заели 20 души от Джулюница. Всеки дал, колкото можел да отдели и на първо време, и събрали 2500 лв.

Строителните дейности ще са сериозни, тъй като къщата е полуразрушена, но те също се поемат от дарителите, за да може тя отново да се придобие облика си от времето, в което Цоньо Калчев е живял в нея.

Творецът е роден в селото през 1870 година и въпреки че е получил многобройни покани да живее в София, остава до сетния си дъх в дома си. Дори самият Иван Вазов му направил предложение да се премести в столицата, но и тогава Цоньо Калчев отказал.

В родната си къща е написал текста на песента „Сладкопойна чучулига“ през 1903 година. По негови стихове е и песента „Пей ми, славею чудесни“. Творбите му са събрани с книгите „Детски приятел“, „Песни и картинки“, „Зимни вечери“, „Весело другарче“, „Покрай баба на колело“, „Пълен сборник на детски утра и вечеринки“ и други.

Благодетелите вече са дарили имота на Регионалната библиотека във Велико Търново.

„Къщата, след като бъде възстановена, ще се превърне в един творчески дом, като в него ще бъдат развивани най-различни дейности, и ще бъде средище на творци“, коментира Николай Колев от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.

Източник: https://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova