Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Студентите по богословие ще бъдат освободени от такса за обучение

15.07.2021

Студентите по богословие ще бъдат освободени от такса за обучениеПредстои да бъде прието правителствено постановление със списък от професионални направления и защитени специалности, в които студентите ще бъдат освободени от такси за обучение. Това включва близо 9 000 студенти в 18 държавни висши училища. Целта е да се стимулира приемът в тези направления и специалности, тъй като се очаква недостиг на такива специалисти на пазара на труда в бъдеще. Оказва се държавна подкрепа на определени направления и специалности тъй както няма достатъчно кандидат-студенти за обучение в обявените по държавния план-прием места. Целта е в краткосрочен период да се възобнови интересът на кандидат-студентите към тези специалности и да се подготвят необходимите кадри.

За да се стимулира приемът там, предишният управленски екип на МОН прокара тази политика, която продължава и служебното правителство. Служебният министър на образованието проф. Денков не предлага промяна в списъка на направленията и специалностите без такси. Те остават същите, като заложените от предшественика му Красимир Вълчев.

В професионалните направления, освободени от такси за обучение, освен религия и теология, са включени: Педагогика на обучението по…; Математика; Физически науки; Химически науки; Химични технологии; Енергетика; Материали и материалознание.

За втора година студентите по богословие ще се обучават безплатно, благодарение на държавната подкрепа (тук). В интервю за Двери (тук) деканът на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. д-р Ивайло Найденов посочва, че през миналата година "има чувствително увеличение на броя на студентите. Условно можем да кажем, че сме заели всички отпуснати от МОН места".

Сред защитени специалности са Арменистика и кавказология; Африканистика – на ОКС „бакалавър“, Индология; Иранистика, Класическа филология – на ОКС „бакалавър“; Новогръцка филология; Румънска филология и др.

Проектът на постановление трябва да бъде гласуван от Министерския съвет след едномесечно обществено обсъждане.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova