Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Ден на отворените врати ще се проведе в Дневен център за деца и младежи с увреждания Дъга

29.06.2023

Ден на отворените врати ще се проведе в Дневен център за деца и младежи с увреждания ДъгаДневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга” работи във Велико Търново вече 14 години. Там се предоставят разнородни социални услуги за деца и младежи с различни увреждания и проблеми в развитието. Потребителите са на възраст от 7 до 35 години. Доставчик на услугите е Община Велико Търново, която през годините надгражда и разширява възможностите на услугата и екипа от специалисти, работещ с децата и младежите.

Целта на Център „Дъга“ е да осигури включваща, приемаща и стимулираща развитието среда, както и ежедневни грижи и занимания за децата и младежите за подобряване качеството на живота им, изграждане на умения и възможности за социалната им интеграция.Предоставят се следните социални услуги:
– дневна грижа
– за цялостно обслужване на потребителите и подкрепа при удовлетворяване на различните ежедневни потребности;
– терапия и рехабилитация- дейности за преодоляване на затруднения в общуването, в обучителните процеси и психо-емоционалното развитие. Предлагат се и дейности за подобряване и преодоляване на проблеми в опорно-двигателния апарат;
– обучение за придобиване на умения- за самостоятелност и независимост;
– подкрепа за придобиване на трудови умения;– информиране и консултиране по различни въпроси, касаещи развитието, правата, отговорностите на децата и младежите.

Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга” разполага с различни помещения за провеждане на дейностите, обзаведени и снабдени с необходимото специфично оборудване, включително стая за двигателна рехабилитация, кабинети на специалисти, кът за сензорна терапия. От една година психологът интензивно работи с децата и младежите, посещаващи центъра и със закупения от Община Велико Търново интерактивен под.

Към центъра е оформена поддържана външна площ – градина с беседка, пейки, маса, градинска люлка, където потребителите обичат да прекарват време на открито, както и да провеждат част от своите занимания.

В съответствие с изискванията за предоставяне на разнообразни и качествени дейности и услуги за децата и младежите с увреждания, екипът на Дневен център „Дъга” реализира различни програми и мероприятия.

Втора година продължава работа на специалистите с потребителите в направлението „В света на професиите”. Организирани и проведени сапосещения в различни институции и места: „Лактима Балкан”, Районен съд, Пекарна „Сладкият кът”, Великотърновски университет „Св. св. „Кирил и Методий“, ветеринарен кабинет, банка ОББ, Ателие за изработка на восъчни фигури, шивашко предприятие, Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Национален военен университет и много други.

Също така за втора година продължават и заниманията по метода на социалния цирк. Всеки месец се организират тренировки с професионален цирков треньор от Фондация „Мини арт”, където освен много забавление, потребителите получават и възможност да тренират ловкост, бързина, координация и др.

От началото на годината служителите на центъра провеждат за потребителите занятия по народни танци, организирани са и посещения на културни обекти.През летния сезон традиционно се организират множество излети и разходки с потребителите, както и екскурзии до други градове, културни забележителности, музеи и паркове.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova