Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Млад творец пребори тримесечна депресия, като за 15 дни написа книга в помощ на хората

11.01.2024

Млад творец пребори тримесечна депресия, като за 15 дни написа книга в помощ на хоратаЗа пръв път в творческия си път той оставя настрани поезията, за да се впусне в лична история, която повече прилича на изповед и диалог с депресията, която превзема живота му за цели три месеца.

Пред студентите той не спести истината за състоянието си, което го кара да напише книгата. Още през март миналата година младият мъж изпаднал в безизходица. В края на своето обучение, когато всичко за него било отлично, той изпаднал в познатото за мнозина състояние. То било провокирано от липсата на смисъл, който да го води напред.

„За пръв път се осмелявам да изляза с лицето си и да коментирам неща, които в съвремието ни се споменават, но не достатъчно. Това са психологическите трудности, които понякога могат да ни застигнат и да направят така, че да изгубим усещането за смисъл, светлата искра, която ни е движила напред“, сподели Димитър Драганов.

Той успява да завърши книгата за 15 дни, като в някои от тях е творил по 6 часа. Нарича това състояние „поток“, при което думите се изливат една след друга. В края се почувствал прероден и готов за новия си живот. Тежкият епизод приключил с преместване в София, намиране на нова работа и в крайна сметка с излизането на книгата, която неслучайно носи името „Когато нямаше никого“.

Младият творец сега признава, че около него в трудните моменти винаги е имало приятели и близки, но той се е чувствал сам, докато не разбрал нещо много важно, а именно, че дори да загубиш всички, винаги имаш себе си. И той на практика открива себе си в новата си книга.

Димитър Драганов не може да я определи жанрово, но не отрича, че всъщност книгата е психологическа и има за цел да помогне на други хора, които по една или друга причина са изпаднали в същото състояние като него.

„В книгата говоря за личния спад, за личния срив, за това как човек може да се саморазруши в стремежа си за самоусъвършенстване и в това да постигне още и още. Това понякога може да изчерпи неговите ресурси, може да го отдели от външния свят и да забрави кой е, да забрави, че не бива да се идентифицира само с личните си постижения“, разказа още Димитър Драганов.

Организатори на представянето във ВТУ бяха момчетата и момичетата от Клуба по психология „Доц. д-р Илия Стойков“. Студентите бяха впечатлени от книгата на Димитър Драганов и му зададоха десетки въпроси, на които той отговори без притеснение.

Друг творец – Йоана Евгениева, също присъства на представянето и сподели своите впечатления от творчеството на Димитър Драганов.

Книгата на един дъх е изчела и Мартина Неделчева, която е председател на Клуба по психология. Тя от своя страна призова всички да се докоснат до творчеството на младия автор.

Самият той признава, че никога не си е представял написването на подобна книга преди това. Въпреки че самият той е завършил психология във ВТУ. Твърди, че е бил напълно откровен в нея, като по този начин иска изданието му да стигне до повече хора, на които да помогне. Имало обаче и момент, в който той е мислел да не издава книгата и тя да остане само върху белите листи.

Всъщност изданието започва песимистично и тъжно, но финалът е положителен и отимистичен.

В него авторът е извървял пътя си и е прекъснал войната с депресията. Диалогът приключва в негова полза и той става много по-осъзнат човек, с перспектива за утрешния ден.

Книгата излиза през миналия месец от издателство „Многоточие“, след като Димитър Драганов печели конкурс със своя творба. Предстои „Когато нямаше никого“ да бъде представена и в други градове.

Източник: https://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova