Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Ватопедският манастир дава едногодишни стипендии за православни богослови

12.08.2019

Ватопедският манастир дава едногодишни стипендии за православни богослови Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир открива стипендиантска програма по богословие за чуждестранни студенти „Евгений Вулгарис“. Евгений Вулгарис (1716-1806 г.) е основател на светогорската школа „Атониада“ – богослов, философ, учен, поет и всеправославен учител.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 37 г.), които трябва да са с докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е 1 година (1 октомври – 30 септември). То ще се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите богослови трябва да имат добри познания по старогръцки, новогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания по „Microsoft Office“.

Обучението ще се провежда във Ватопедския манастир на Света гора, което предполага, че участие могат да вземат само богослови-мъже заради режима на недостъпност за жени на Атон. Там стипендиантите ще трябва да бъдат три пъти по два месеца в рамките на годината (октомври-ноември, февруари-март, май-юни).

През останалите шест месеца те ще работят самостоятелно върху своята писмена работа, която трябва да представят накрая. Месечната сума на стипендията възлиза на 800 евро. Участниците живеят в самостоятелни стаи във Ватопедския манастир и ползват всички условия за обучение там. При желание и отлични резултати стипендията може да бъде удължена с една година за работа и изследване в други светогорски манастири.

Целта на програмата е богословите да получат задълбочени познания върху православния духовен живот и богословие чрез литургичното и духовно предание и опита от живота в Христос. Това обучение ще се осъществява чрез опитно участие в богослужебния и духовния живот на братството на обителта. Богословите ще се запознаят с известни личности – духовници и преподаватели, които ще водят техните занятия.

Център на програмата ще бъде изучаването на светоотеческите съчинения, тълкувани от съвременни отци и исихасти като св. Силуан Атонски, старците Софроний (Сахаров), Йосиф Исихаст, Емилиан Симонопетрит, св. Паисий Светогорец, св. Порфирий Кавсокаливит, св. Юстин (Попович), св. Амфилохий (Макрис), св. Яков (Цаликис), отец Филотей (Зервакос), стареца Клеопа (Илие), св. Серафим Вирицки, Тадей Витовнишки, отец Серафим (Роуз) и др.

Освен това стипендиантите ще взимат участие във всички събития, организирани от Ватопедския манастир, на които ще присъстват академични преподаватели, епископи, игумени, духовни отци.

За чуждестранните студенти ще бъдат осигурени допълнителни уроци по старогръцки и новогръцки език за задълбочаване на техните познания.

Всеки месец те трябва да представят по една малка писмена работа по предварително зададена тема (общо шест). Финалната работа в рамките на 50 страници ще бъде представена и оценена в манастира от двама преподаватели. Накрая всички успешно завършили ще получат диплома от института „Св. Максим Грек“, която обаче не дава академична титла.

Председател на програмата е игуменът на Ватопедския манастир. Ръководител е проф. прот. Константин Коман от Богословския факултет в Букурещ. Лектори ще бъдат Лимасолски митр. Атанасий, Навпактски митр. Йеротей (Влахос), Черногорски митр. Амфилохий, игуменът на Ватопедския манастир архим. Ефрем, игуменът на Симонопетра архим. Елисей, архим. Захариас (Захару) и архим. Николай (Сахаров) от манастира в Есекс, Англия, проф. Георги Мандзаридис и проф. прот. Василий Калиакманис от Солунския богословски факултет, проф. прот. Константин Коман от Букурещ, прот. Николай Лудовикос от Висшата църковна академия в Солун и проф. Никос Николаидис от Атинския богословски факултет.

Кандидатите трябва да подадат следните документи:

1. Молба за участие до Института „Св. Максим Грек“

2. Фотокопие на личната карта или паспорта

3. Диплома за докторска степен по богословие или за активна към момента докторантура

4. Диплома за завършено богословско образование

5. Документ за владеене на новогръцки и старогръцки език

6. Препоръчително писмо от духовния отец на кандидата

7. Препоръчителни писма от двама университетски преподаватели

8. Една кратка и една разширена автобиография

9. Кратко мотивационно писмо на гръцки език (до две страници), в което да се обоснове желанието за участие в програмата.

Документите за кандидатстване се подават до 10 август на адрес:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ 70-72, ΑΘΗΝΑ, 11523

или по интернет на адрес: evgeniosvoulgaris@stmaximthegreek.org

Повече информация можете да получите чрез запитване на адрес evgeniosvoulgaris@stmaximthegreek.org или по телефона 210-6141171 (10:00 – 17:00 ч.).

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova