Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Община Варна открива два центъра в подкрепа на хора с деменции

28.06.2022

Община Варна открива два центъра в подкрепа на хора с деменцииПроект „Разкриване и предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги „Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ и „Дневен център за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства“ на територията на община Варна“ бе представен днес, съобщиха от общинската пресслужба за Moreto.net.

Проектът е реализиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“, съгласно договор за безвъзмездна помощ между Община Варна и Министерството на труда и социалната политика. Услугите за потребителите са безплатни и ще продължат една година, след което ще работим за тяхното надграждане, обясни Анастасия Георгиева, ръководител на проекта и директор на дирекция „Здравеопазване“.

Приветствие към участниците в срещата отправи Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, който подчерта, че новите здравно-социални услуги доказват за пореден път специалното отношение на общината към хората с увреждания и обогатяват допълнително социалната програма на Варна. В срещата участваха Таня Василева, директор на дирекция „Социални дейности“, представители на Дирекция „Социално подпомагане“, на социални институции и неправителствени организации.

Здравно социалната услуга „Дневен център за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства“ се предоставя за 8 или 4 часа, 5 дни седмично, без събота и неделя. Насочването на потребителите става по настоящ адрес от Община Варна, чрез подаване на заявление в сградата на общината - в Информационния център на гише 13. Центърът се намира в район „Младост“, ул. „Петко Стайнов“ 7, капацитетът е 40 потребители.

Допустимите целеви групи са: възрастни хора с различни форми на деменция над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и техните семейства; Възрастни с различни форми на деменция, настанени в специализирани институции или други резидентни услуги и техните семейства. За ползване на услугата е необходимо лицето да има поставена диагноза от ТЕЛК/НЕЛК/ЛКК, епикриза, становище от личен лекар, становище от психиатър и др.

Дейностите, които се предоставят в Дневния център, са осигуряване на подкрепа в специализирана среда, основно или групово, в рамките на не по-малко от 4 часа дневно и посрещане на ежедневните потребности на потребителите, в зависимост от индивидуалната оценка на потребности и индивидуалния план за подкрепа; Почасови услуги, консултиране и психологическа подкрепа, терапевтична помощ и рехабилитация – на място и или у дома: Услуги на близките, полагащи грижа в домашна среда, консултиране и психологическа подкрепа, организиране на групи за взаимопомощ.

Втората база - Център за грижа за лица с различни форми на деменция, предоставя 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата с деменция и подкрепа за водене на самостоятелен живот. Той се намира в район „Владислав Варненчик“, бул. „Константин и Фружин“. Насочването на потребителите става по настоящ адрес от Дирекция „Социално подпомагане“, която се намира на бул. „Осми приморски полк“ 139, до вх. Г. Услугите за потребителите са безплатни. Капацитетът на услугата е за 15 потребители, но към момента базата е пълна. В момента се създават резервни списъци на хора, които желаят да ползват центъра.


Допустимите целеви групи са възрастни хора с различни форми на деменция над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и техните семейства; Възрастни хора с различни форми на деменция, настанени в специализирани институции или резидентни услуги и техните семейства. За ползване на услугата е необходимо лицето да има поставена диагноза от ТЕЛК/НЕЛК/ЛКК, епикриза, становище от личен лекар, становище от психиатър и др.

Дейностите, които предоставя центърът, са 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата, индивидуална и групова работа с потребителите, насочена към възстановяване и поддържане на социални умения, терапевтични програми, медицинска рехабилитация и други.

Източник: https://www.moreto.net

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova