Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Български учен дари 60 000 лева за институт за ученици

13.10.2023

Български учен дари 60 000 лева за институт за ученициСъздателят на INSAIT проф. Мартин Вечев направи лично дарение в размер на 60 000 лева за работата на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към ИМИ-БАН. Дарението ще бъде използвано за подготовка на децата и завоюване на нови по-големи успехи на национални и международни научни конкурси и олимпиади за ученици.

„Изследователските програми за ученици като УчИМИ на ИМИ-БАН и STARS на INSAIT, както и олимпиадите, са най-важните извънкласни дейности, в които силните ученици на България трябва да участват. Те са основополагащи за изграждането на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, а не само да ги прилагат. Тези инициативи са в синхрон с мисията на INSAIT да развива българските таланти и да създава предпоставки те да остават в България“, сподели проф. Мартин Вечев.

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) е учреден през 2000 г. и вече двадесет и три години открива и подкрепя развитието на млади таланти в областта на математиката и информатиката. Дарените средства ще подпомогнат провеждането и на традиционните дейности на Института като: Ученическата конференция, Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и Лятната изследователска школа.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното състезание за ученици в света на информатиката, е създадена по инициатива на България. Първата олимпиада се провежда през 1989 г. в гр. Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 87, а България се нарежда на пето място по брой медали във вечната ранглиста със спечелени 27 златни, 51 сребърни и 45 бронзови медали.

Източник: https://podtepeto.com
Снимка: https://podtepeto.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova