Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Започна изграждането на най-големия храм за последните 30 г. в България

27.03.2023

Започна изграждането на най-големия храм за последните 30 г. в БългарияНа големия християнски празник Благовещение, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествен молебен на мястото на градежа на втория храм в столичния кв. "Люлин", на името на великия българин, духовник, патриот, книжовник, благодетел и чудотворец - Св. патриарх Евтимий.

"Имаме задължението да запомним Св. Патриарх Евтимий с това, че отдаде целия си живот за духовното и национално въздигане на българите. Имаме задължението да строим храмове и манастири в негова чест и младите ни хора да бъдат достойни следовници. Негово Светейшество патриарх Неофит даде своето благословение да се удовлетвори молбата на църковното настоятелство, за да се състои днес този празник и отправи своето патриаршеско благословение", каза епископ Поликарп.

"Храмът е на територията на Софийската епархия и тя не само подкрепя, а е и благословила инициативата, интересува се от цялостния строеж и се стреми да помогне с каквото може", допълни викарият на патриарха.

Преди това, деца и ученици от училищата в района, в присъствието на родители, директори на образователни институции и жители на столицата направиха мащабна арт инсталация с образа на гълъб, символ на Светия дух. След завършването й ято бели гълъби полетяха в небето като символ на вярата в доброто.
"Самият храм го считам за един монумент на обединението. Пожелавам преди всичко здраве, но най вече единение на нашата нация, защото това ни е необходимо във времена като днешните на противопоставяне, на разделение" каза кметът на столичния район "Люлин" Милко Младенов. Той благодари на всички, които участват в градежа на този храм - на Столичния общински съвет, на Българската православна църква и най-вече на църковното настоятелство, в което има "сърцати и духовни мъже".

Събитието бе организирано от Сдружението за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски" като част от дарителската кампания за събиране на 700 000 лв., необходими за завършването на храма, с което ще стане и най-големият храм в България за последните 30 години, изграден изцяло с дарения.

"Храмът не е довършен, но има своята символика и на днешния празник Благовещение хората са дошли с вяра и добро, а децата да рисуват и всички да участват в молебена, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Ако успеем да съберем парите, би трябвало до шест-седем месеца храмът да бъде завършен, като груб строеж", обясни Иван Димитров, член на църковното настоятелство на храма.

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий, а всичко, което е извършено е надежда, че значими неща могат да ни обединяват. До момента са осъществени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземният етаж и първата плоча. Купени са и десет камбани. Инициативата за изграждането на най-големия храм в страната за последните 30 години е подкрепена от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин", а проектът е дарение от архитект Атанас Вангелов.

Основният камък за построяването на храма е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, в присъствието на президента Румен Радев, на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, както и на представители на различни институции и организации.

Всички могат да станат съпричастни към проекта и да дарят на: Банкова сметка за дарения: IBAN BG34STSA93000029634724 Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova