Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Проведе се семинар в подкрепа на социалната дейност на Църквата

08.05.2024

Проведе се семинар в подкрепа на социалната дейност на ЦъркватаНа 25 и 26 април с двудневен семинар в с. Горна Малина и гр. Елин Пелин беше положено началото на проект, който има за цел да повиши информираността сред църковната общност за нормативните изисквания за предоставяне на социални услуги. Проектът се изпълнява от сдружение „Св. Богородица“ и е финансиран от Фонд „Социална закрила“.

В събитието взеха участие свещеници и църковни настоятели както от Софийска епархия, така и от други места в страната. След официалното откриване гостите имаха възможност да се запознаят с нормативната рамка при регистриране на неправителствена организация, учредяване на право на строеж или ползване на помещения, както и възможностите за лицензиране от АКСУ. Проф. Албена Чавдарова и доц. Костадин Нушев от магистърската програма „Църковно социално дело“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ запознаха присъстващите с църковно-социалното дело, социалните услуги и социалната мисия на БПЦ.

Предвижда се провеждането на още три семинара в различни градове в страната.

Началото на проекта и семинара беше поставено с молебен, отслужен от Врачански митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. „С Божията благодат това начинание да бъде доведено до добър край. Много хора имат нужда от помощ и ние можем да я дадем. Много пъти едни въпроси „Как си?“, „Имаш ли нужда от помощ?“, са много по-ценни от всяка материална подкрепа. Надявам се с този семинар да се задълбочат и добрите взаимоотношения между държава и Църква най-вече в социалната сфера. С това добро начало да се радваме и на добри резултати“, каза при откриването на семинара митр. Григорий.

„Идеята за този център дойде преди много години. Социалната роля е част от нашата дейност в Църквата. БПЦ и Министерството на труда и социалната политика е съвсем естествено да са добри партньори. Обединявайки усилията, може да се постигне много. Ние имаме радостта да имаме тези центрове, които все повече се посещават и все повече помагат.

Идеята на този семинар е да може да се представи примерът и отъпканата пътека, да се подпомогне основаването и на други църковни социални центрове. Изключително съм благодарен на Църквата за подкрепата и на всички агенции и институции, които не само ни лицензираха, но и ни подкрепяха. Надявам се да има повече центрове, които не просто предоставят услуга, а могат да подадат ръка за по-добър живот“, заяви свещеноиконом Серафим Янев, основател на първите църковни социални услуги.

„За мене е чест да приветствам всички ви. Връзката между местна власт и Църквата е неизменна и дава изключителни резултати. Повод за гордост в нашата община е, че почти всички храмове са отворени, както и че Центърът тук постига видими резултати. Социалните проекти достигат до сърцата на хората, изваждат най-добрите качества и този пример е заразителен и ни кара да бъдем по-добри, да извършваме по-смислени действия. В разединеното ни общество само Църквата може да ни обедини и да тръгнем напред с повече вяра“, заяви кметът на общ. Горна Малина инж. Ангел Жиланов.

„Винаги, когато подадеш ръка на едно дете, можеш да обърнеш неговия живот и да подкрепиш и цялото му семейство. Сигурна съм, че заедно можем да направим много повече животи по-добри“, сподели д-р Теодора Иванова, председател на Държавна агенция за закрила на детето.

Марина Сарадинова, изпълнителен директор на Фонд „Социална закрила“, който финансира осъществяването на проект „Социална свързаност и подкрепа“ с 58 640 лв., заяви, че всички от институцията са приели като лична кауза това да се покаже, че може да реализираме добри дела. „Ние сме малка, но много ефективна структура. Активно работим с общински администрации, неправителствени организации, но най-важната ни роля е, че фондът е ефективен механизъм да се реализират значими обществени инициативи. Пожелавам си догодина да работим с още много доставчици на социални услуги от църковната общност като резултат от успешната реализация на този проект“, добави още Сарадинова.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova