Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Двудневен семинар за византийска музика се проведе в София

26.10.2021

Двудневен семинар за византийска музика се проведе в СофияДвудневен семинар по византийско пеене с архонт-майстора на Вселенската патриаршия Григорий Дараваноглу се проведе на 21 и 22 октомври в хотел „Рила“ в София. Семинарът беше организиран от Никола Антонов, ръководител на школата по източно-църковно пеене към столичния храм „Рождество Христово“. Хора от цялата страна и от чужбина участваха присъствено и онлайн в обучението.

Известният преподавател по византийско пеене Григорий Дараваноглу говори за смисъла и мястото на църковната музика в целия ни живот, не само на певницата, но и извън храма: как трябва да се отнасяме към музиката в храма, какво означава да си псалт, какво е призванието на псалта, как се пее утринна, как се пеят пространни мелоси, как се чете Апостол, какво е важно и за какво да внимават певците. Участниците упражняваха различни тънкости на църковното пеене като фтори, хрои, варис и агиа с упражняване на техните интервали. Тези и много други полезни, интересни и красиви тайни на псалтикийното пеене бяха някои от акцентите в двудневния семинар.

В неделя, на 24 октомври, участниците в семинара и гостът Григорий Дараваноглу участваха в богослужението в столичния храм „Рождество Христово“. Григорий Дараваноглу ще пее на архиерейската вечерна в столичния храм „Св. Димитър Солунски“ в навечерието на Димитровден, както и на самия празник на 26 октомври в едноименния храм.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova