Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Откриха енорийски център към столичния храм „Рождество Богородично“

12.10.2020

Откриха енорийски център към столичния храм „Рождество Богородично“В още един столичен храм започна да функционира енорийски център за обучение на деца и възрастни. На 4 октомври беше официалното откриване, а на 6 октомври и освещаването на енорийския център към храм „Рождество Богородично“ в столичния кв. „Лагера“ (сп. „Нишава“ на бул. „Цар Борис Трети“). Зад начинанието стоят усилията на младите свещеници към църквата – прот. Илиян Алексиев (председател на храма), енорийските свещеници Тома Попов и Константин Тренев.

Освещаването на обновената сграда, превърната в църковно училище, извърши Белоградчишки еп. Поликарп заедно с храмовото духовенство. Владиката пожела инициативата да помогне за духовното просвещение и въздигане на енорията, а всички, които ще се събират в енорийския център „да излизат обогатени в духовния живот и в богословието“.

Три учителки са ангажирани в заниманията с децата и възрастните в неделния ден: Десислава Тодорова ще води вероучение за деца, Наталия Гълъбова ще преподава православен катехезис, а пеенето за деца е поверено на Албена Стоилчева. Заниманията се провеждат всяка неделя от 11 ч. Неделното училище за деца вече започна своята работа на 4 октомври, а за възрастни стартира на 11 октомври също от 11 ч.

Засега заниманията се провеждат само в неделя, но амбицията на отците е да се осигури ежедневна заетост на помещението. Те планират постепенно да привличат към дейностите в енорийския център ученици от съседното училище, за които да бъдат организирани различни занимания.

Цялата организация по създаването на центъра е поета от свещениците. На въпроса дали те ще участват непосредствено и в учебните дейности, те отговарят, че това зависи от заетостта им: „Ние винаги сме в храма на разположение на енориашите – за молитва, за въпроси, за всичко, от което се нуждаят. Тук при нас насъщният хляб, за който се молим в Господнята молитва „Отче наш“, може да се открие в трите си форми – като св. Причастие в храма, като изучаване на словото Божие в енорийския център и като веществен хляб в пекарната“, казва в заключение прот. Илиян Алексиев.

За повече информация за дейностите на Енорийския център и за записване в заниманията: тел. 02 952 06 99.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova