Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Поредна кръводарителска кампания в ИСУЛ за болните от таласемия

09.05.2023

Поредна кръводарителска кампания в ИСУЛ за болните от таласемияПоредната кампания за даряване на кръв се организира днес и утре в столичната университетска болница ИСУЛ. Тя е в подкрепа на пациентите с таласемия, които имат нужда от често кръвопреливане, за да живеят. В лечебното заведение се намира най-големият експертен център, в който се проследяват деца с това рядко заболяване. Най-малкият пациент е на 11 месеца.
Таласемията е наследствена генетична болест, при която не е възможно да се произвеждат здрави червени кръвни клетки или тези, които се произвеждат, не са достатъчно здрави, за да осигурят нормално функциониране на организма. Това налага при тежките форми на болестта да се правят чести кръвопреливания – на около 2-3 седмици, разказа детският хематолог д-р Атанас Банчев. Той е координатор на Експертния център в ИСУЛ, където се лекуват деца на различна възраст. При тях заболяването вече се открива рано – на около 6-месеца, когато заради ниски стойности на хемоглобина те попадат при хематолог.

"Оттам нататък влизат в програма за доста чести кръвопреливания. Тъй като тези кръвопреливания довеждат до натрупване на голямо количество желязо в организма, на около 2-годишна възраст се налага да се започне лечение с т.нар. хелатиращи медикаменти. Хелатиращите медикаменти имат за цел да извеждат от организма излишното желязо."

Тези процедури осигуряват по-голяма продължителност на живота.

"Навремето, когато е описана за първи път тежката форма на таласемията, е било педиатрично заболяване. На възраст около 10 години се е стигало до фатален изход. Днес успяват да доживеят 60-65-годишна възраст. От едно детско заболяване се е превърнало в хронично страдание, което съпътства живота на човека."

В България около 290 души страдат от най-тежката форма на болестта - таласемия майор. За тях е нужно непрекъснато осигуряване на кръв. И тук изниква проблемът на ниво общество, смята д-р Банчев.

"В България хората нямат навик да даряват кръв. Държавата не прави абсолютно нищо, за да стимулира даряването на кръв на редовни интервали на хора от здравата популация. Обикновено се организират дарителски акции. Ние живеем в постоянен отказ, в постоянно недостигане на кръвта за нашите пациенти. Постоянно закъсняваме за тяхното лечение, защото не се прави необходимото да има достатъчно осигуреност с кръв."

Д-р Банчев дарява кръв редовно, откакто е навършил пълнолетие.

Акциите по кръводаряване днес и утре ще се проведат от 8.30 до 12.30 ч. в обновената част от Спешното отделение на ИСУЛ.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova