Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Граждани алармират за подновяване на сектантската инициатива в училищата Пробег за мир

09.03.2018

Граждани алармират за подновяване на сектантската инициатива в училищата Пробег за мирГраждани алармират за ново активизиране на сектантското движение на гуруто Шри Чинмой в българските общински училища. Под формата на спортно мероприятие – т. нар. „Пробег на мира“ от организацията се опитват да спечелят последователи сред българските деца. От Центъра за проучване на нови религиозни движения съобщават, че в навечерието на националния празник поредната „спортна“ инициатива на неоиндуистката религиозна организция на Шри Чинмой е била радушно посрещната от различни кметства и образователни институции в страната. Според центъра от сектата са успели да ангажират кметовете на по-големите градове, директори на училища, учители по физкултура, а медиите безкритично рекламират събитието. Нещо повече, ако до 2016 г. медиите не съобщават кой стои зад т. нар. спортно мероприятие, то сега открито се разказва за личността на индийския гуру, показват се плакати с неговия образ, раздават се рекламни значки, а отзовалите се на инициативата възрастни хора и деца са карани да извършват дейности, присъщи на религиозните групи, като например да седят със затворени очи и с ръка на сърцето, за да „усетят огъня в тях“. От ЦПНРД задават въпроса дали тези мероприятия в училищата стават със знанието и съгласието на родителите и дали има официално разрешение за тази религиозна акция в училищата от страна на Министерството на образованието и регионалните инспекторати. От Центъра отбелязват, че тази година за първи път дори Регионалното управление на образованието в София е публикувало на сайта си писмо-покана за участие към директорите на столичните училища.

„Това говори за безпрепятствено навлизане в българското училище на религиозна пропаганда на едно нерегистрирано по надлежен път вероизповедание, което е поставено от редица държави в списъка с религиозни общности, които притежават характеристиките на тоталитарните секти“, заявяват от ЦПНРД.

Инициативата „Пробег за мир“ стартира през 2005 г., като в България се популяризира и провежда организирано от 2006 г., като след тази година тя се провежда на всеки две години. До момента е прекосена цяла България и са посетени почти всички градове. До 2012 г. инициативата е известна под името „Световен пробег на хармонията“, а от 2014 г. е сменена стратегията – името е променено на по-популисткото и обществено приемливо (особено в сферата на образованието) „Пробег на мира“ и вече се провежда в учебно време, като умишлено е насочено към учениците. През тази година за първи път от ръководството на религиозното движение избират националния празник на България за провеждането на „пробега“, като издействат и официална покана от страна на РУО София.

Учението и практиките на общността на Шри Чинмой са неоиндуистки и окултни по своя характер, включват медитация върху портрета на гуруто Шри Чинмой, произнасяне на мантри и принасяне на дарове в чест на индуистки божества. Практикуват се ежедневни медитации, като обект на концентрация служи обикновено „трансцеденталният“ портрет на гуруто Чинмой.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova