Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Мрежа от православни доброволци помага в Русия по време на епидемията

27.04.2020

Мрежа от православни доброволци помага в Русия по време на епидемиятаМерките срещу разпространение на коронавирусната инфекция налагат възрастните хора и другите, които са в групата на риска, да спазват правила на самоизолация. За да облекчат условията на техния живот под карантина, православните доброволци в Русия купуват и доставят в къщите им продукти, лекарства, средства за лична хигиена, а също помогат и за решаването на други техни неотложни нужди.

На сайта на Отдела за благотворителност и социално служение на Московската патриаршия има обявя и всеки, който смята, че се нуждае от такава помощ, трябва да позвъни на телефона, посочен в типовата обява, и да остави заявка. Председателите на храмове в руската столица и в цялата страна са получили инструкции за организация на доброволческо служение в условията на коронавирусната инфекция.

“За да ускорим процеса на предоставяне на помощ на нуждаещите се хора, ние разработихме такива типови обяви като тази, която виждате, в които е достатъчно да бъде вписан номерът на телефона на енорийската доброволческа служба на вашата енория. Също така там е даден денонощният номер за горещата линия на православната служба „Милосърдие“ в Москва: +7 (495) 542-00-00. За председателите на храмове сме изготвили подробни инструкции как да организират доброволческа помощ в своите енории”, заяви дякон Игор Куликов от Отдела. На този номер или на сайта желаещите могат да се запишат за доброволци.

Създаването на доброволчески служби към енориите за помагане на възрастни хора и хора с хронически заболявания беше решено от работната група към Руския патриарх за координация на дейността на църковните институции в условията на коронавирусната инфекция.

Москва е най-засегнатият от коронавирусната епидемия град в Русия. Към днешна дата, 25 април, броят на регистрираните случаи на заразени от вируса хора в столицата стигна до 39 509 души. Общо в Русия те са 74 588. Съвместно с Младежкия отдел на Московската епархия Синодалният отдел за благотворителност и социално служение подготви и разпрати на всички храмове съответните обяви, за да бъдат поместени върху информационните табла.В инструкцията за председателите на храмовете се посочва как да организират приема на заявките за помощ, как да координират действията на доброволците и да доставят необходимата помощ на нуждаещите се хора. “В нашия храм доброволческата служба действа вече от няколко месеца — доброволците посещават медицинските и социалните институции, помагат на възрастните хора и инвалидите. Сега преориентираме нейната дейност според новата инструкция и коригираме дейността на доброволците по времето на карантината”, разказа председателят на храма “Св. Николай Чудотворец” на ул. Соломеная Сторожка в Москва протойерей Владимир Новицки.

С разпространението на епидемията по цялата страна Църквата е разгърнала свои щабове и центрове за помощ. Самотни, възрастни хора и такива с хронични заболявания могат да разчитат на помощ от Църквата. За някого това може да се окаже откритие, пише прессекретарят на Отдела за църковна благотворителност, но Църквата е един от най-големите организатори на благотворителна помощ в Русия, и не само поради пандемията. Действат 4500 социални проекта и отдели в повече от 190 епархии. „Ние сме и на места, в които няма почти нищо – дори поща, банка или магазин. Страната ни е голяма и често помощта е най-нужна в тези малки райони не по-малко, отколкото в големите градове.“

Само за последните два дни са създадени щабове, центрове за помощ и горещи линии в Ростов на Дон, Смоленск, Петропавловск Камчатски, Томск, Екатеринбург, Ахтубинск, Велики Новгород.

Основната помощ е безконактната доставка, но и всичко друго, от което хората се нуждаят, в това число и обслужване на изоставените неподвижни болни, за които няма кой да се погрижи. Към службите има и милосърдни сестри.

Църквата помага и на тези, за които държавата не може да се погрижи. Много хора се лишават от заплати за тази цел. Общият брой на хуманитарните центрове към Църквата в цяла Русия е 290. Там се предоставят безплатно продукти, дрехи и предмети за лична хигиена. И много от центровете са в неголеми населени места.

Много благотворителни организации в този период са престанали да хранят бездомните. Тези хора нямат къде да се приютят, но и с какво да се хранят. Кафенетата и ресторантите не работят. Така че те се събират в църковните центрове. Към църквата има около 90 приюта и 450 крупни благотворителни кухни.

Хиляди хора разчитат на грижата на Църквата в този труден период. От началото на април само московската служба „Милосърдие“ получава над 300 обаждания дневно със заявка за помощ. Случват се и инциденти, като този от 23 април, когато полицейски служители са задържли и глобили за нарушение на мерките за изолация православни доброволци от организацията «Курский вокзал. Бездомные, дети», заедно с доброволци от православна енория. Обвинението е, че са раздавали храна на около 200 бездомни хора едновременно – въпреки че са спазвани мерки за ред и са били обработвани с антисептик ръцете на всеки преди получаване на храната.

От Синода на РПЦ подготвят официално запитване до заместник-кмета на Москва за изясняване на случая и снемане на отговорността от доброволците.

diaconia.ru

Превод: Андрей Романов

Източник: https://www.pravoslavie.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova