Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Дарители изпратиха 25 талантливи деца на морска почивка

13.07.2021

Дарители изпратиха 25 талантливи деца на морска почивка25 деца от Училището по изкуства и занаяти в с. Русаля прекараха незабравими десет дни в екоселище край Приморско благодарение на средства от дарители. Посещението се организира за трета поредна година и веднага след почивката децата се връщат при родителите си за лятната ваканция.

По време на десетдневната среща с морето, пясъка и вълните малчуганите не са имали образователни занимания, а са се отдали на почивка и забавления. Много от децата виждат морето за пръв път. Сутринта им започва със събуждане, закуска и среща с морето, а следобед – игри и забавления край басейна. „Много от децата си тръгнаха със сълзи на очи след почивката, защото знаеха, че се разделят с приятелите си до началото на новата учебна година“, сподели Милица Гайдарова – една от преподавателките, пътували с децата.

С десетдневната почивка на момичетата и момчетата съвпадна и рожденият ден на едно от децата – Роси. Момиченцето навърши 9 години малко преди края на почивката, а преподавателите и приятелите й организираха парти с торта и много изненади.

Лято, слънце, море, приятели, безкрайни игри и приключения – така описват децата преживяването си и нямат търпение за следващото си лято край морето.

Школото не е като всички останали, през 2014 г. актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков създават експериментално училище по изкуства и занаяти в Русаля, а мисията е да се даде възможност за интеграция в обществото на деца с тежък социален статус. И такива, които са напуснали затворените социални домове и са лишени от родителска грижа. Голяма част от парите, с които се издържат, са от частни дарители и международни проекти. Децата, които се обучават при тях, те намират след обикаляне в различни градове, където се търси съдействие от институциите. При издирване на деца в риск и от бедни семейства важно условие е да притежават някакви таланти или само наченки, които да бъдат доразвити.

„Някъде имаме успех, на друго място – не. Разбира се, в началото родителите на тези деца се притеснени, смятат, че те ще им бъдат отнети отново. Но след това са доволни, защото грижите при нас са отлични, а обучението – иновативно и на високо ниво. От пети клас дори започваме да учим занаяти. Но идеята ни е в Русаля да изградим голям училищен комплекс, в който да учат над 240 деца от I до XII клас“, коментира основателката Анимари Димитрова.

Школото е пансион и предоставя безплатно образование, възпитание и грижа на деца от крайно бедни семейства и различни етноси. Целта е да се погрижат за умните и талантливи деца и да ги мотивират да останат, живеят и работят в родината.

В училището се работи индивидуално с всяко дете, защото броят на учениците не е голям. Осигурени са качествено образование, професионална грижа, занимания с изкуство и всичко се прави с много любов. Повечето от преподавателите и менторите са млади хора, които децата чувстват близки, и всички са като едно голямо семейство.

Източник: https://www.borbabg.com

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova