Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Румънски епархии организират летни лагери за хиляди деца

20.07.2023

Румънски епархии организират летни лагери за хиляди децаЗа пета поредна година епископията на Хуш организира поредица от детски лагери, в които това лято ще почиват 2 300 деца. Детските лагери са вече устойчива традиция в църковния живот в неголямата епископия близо до границата с Молдова. Те са част от епархийската програма „Детство и вяра“, чийто инициатор е Хушкият епископ Игнатий. Лагерите са няколкодневни, провеждат се на различни места и привличат деца, чиито семейства нямат възможност да им осигурят почивка през лятото. Лагерите разчитат на финансовата и организационна подкрепа на местните енории, кметства и училища, както и на неправителствени организации. За организацията на лагерите, която е сложна дейност с участието на много хора и институции, епископията е създала организацията „Joy Camps Romania“.

Младежите участват в творчески и музикални работилници, занимават се с танци и спорт, учат се да оказват първа помощ, да стрелят с лък и да се ориентират в природата. Децата откриват православната вяра чрез занимания и игри, за които са отговорни деветдесет и петима доброволци.

Програмата на лагера включва утринни и вечерни молитви, отслужени със свещениците-организатори, а накрая всяка група деца участва в св. Литургия, където се причастява с Тялото и Кръвта Господни.

„Епархийският проект за мисионерски лагери „Детство и вяра“ носи много радост в душите на стотици деца от селата на окръг Васлуй. Всяка година сме нетърпеливи да се срещнем отново, да играем, да се молим заедно и да предадем в сърцата им красиви нравствени чувства и ценности“, каза о. Мариан Думитру, епархийски съветник и координатор на младежката програма на епископията.

„Тази година е петата, през която епархията Хуши работи по тази програма, проведени са над петдесет лагера и ние не спираме дотук, искаме да развием тази програма и да достигнем до възможно най-много общности“.

Почти всяка румънска митрополия провежда през летните месеци инициативи, свързани с отдиха на децата и техните семейства. В митрополията на Яш мисионерският отдел „Pro Vita“ организира през юли пътувания за многодетни семейства с повече от седем деца от окръзите Яш, Ботошани и Нямц, които не могат да си позволят почивка или ваканция. Те са част от Програмата за солидарност за многодетни семейства „Св. Стилиан“. Координаторът на програмата Флорентина Танасе разказва за нейната дейност: „Чрез програмата за солидарност с многодетни семейства „Св. Стилиан“ ние подкрепяме семейставта по различни начини – от подпомагане на обучението на децата, извършване на дейности за консултиране и подкрепа на майки, предоставяне на специфична материална помощ, медицинска подкрепа, но и подобряване на жизненото им пространство“.

Поклонническите пътувания до манастира „Нямц“ и други църковни и исторически забележителности са еднодневни и се заплащат от мисионерския отдел на митрополията.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova