Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Детски летни православни лагери се провеждат в цялата страна

25.07.2022

Детски летни православни лагери се провеждат в цялата странаПо установена традиция почти всяка епархия у нас организира летни лагери или други занимания, които под различни форми осигуряват на децата през летните месеци забавления, общуване и не на последно място – възможност за християнско ограмотяване.

Детските летовища обикновено се организират в манастири, в които има възможност за настаняване и изхранване на участниците. Така децата не само се въцърковяват, но прекарват летните дни на красиви места сред природата, запознават се отблизо с начина на живот в манастира, създават приятелства и се учат на живот в общност. Чрез летните лагери Църквата успява да обхване част от подрастващите, които по различни причини нямат достъп до предмета Религия, и на практика показва своята грижа за младото поколение.

Първото летовище за деца у нас започва да функционира в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ в Неврокопска епархия преди близо три десетилетия (първият лагер се организира през 1994 г.) и продължава своята дейност до днес. Началото беше поставено от блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил по образеца на детските православни лагери в Гърция. Традицията остава непроменена и при управлението на митр. Серафим, който също полага грижи всяко лято манастирът да събира и приобщава към вярата деца и младежи от епархията и страната. Лагерните смени за момчета и момичета се редуват през цялото лято. Те се запознават с живота в манастира, задълбочават знанията си за православието, участват в богослуженията, подготвят се и пристъпват към св. Причастие под ръководството на своите учители и духовниците в манастира и епархията.

По подобен модел се провеждат и летните лагери в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ на Видинска епархия. Началото на тяхното провеждане поставя новият Видински митрополит Даниил, духовно чедо на владика Нататаил. Тази година на 10 юли със специално тържество завърши първата смяна на Православния детски лагер в Лопушанския манастир. В смяната взеха участие дванадесет момичета, а за тях се грижеха опитни преподавателки по Религия от Видинска митрополия. Децата присъстваха на основните богослужения в манастирския храм, учиха за православната вяра, за живота на светците, за тайнствата на Църквата, участваха в различни игри.

По подобен модел се провеждат и летните лагери в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ на Видинска епархия. Началото на тяхното провеждане поставя новият Видински митрополит Даниил, духовно чедо на владика Нататаил. Тази година на 10 юли със специално тържество завърши първата смяна на Православния детски лагер в Лопушанския манастир. В смяната взеха участие дванадесет момичета, а за тях се грижеха опитни преподавателки по Религия от Видинска митрополия. Децата присъстваха на основните богослужения в манастирския храм, учиха за православната вяра, за живота на светците, за тайнствата на Църквата, участваха в различни игри.

Кремиковският манастир „Св. Георги“ край София също се утвърди като традиционно място за детски летовища. От близо десет години манастирът събира деца и младежи от столицата и от други епархии. От началото на това лято през манастира са преминали три смени от момчета и момичета, предстоят още три. Кремиковският манастир е единственото място засега, където се провеждат православни лагери за деца със специални образователни потребности (СОП) и техните родителите.

Тази година лагерната смяна за тях ще започне на 1 август. Заниманията се ръководят от Милена Йоцова, специален педагог, на която помагат доброволци. Заедно с децата със СОП се въцърковяват и техните родители, които намират във вярата още една опора в трудното си ежедневие.

Заниманията в Кремиковския манастир се организират и провеждат от учителки по Религия от различни населени места. Сред тях са Цецка Маламова, Живка Мантаркова и други. С всяка година все повече се подобряват условията в манастира и той през годините се превърна в подходящо място не само за детски летовища, но и за различни образователни дейности.

В началото на юли започнаха детските лагери в Църногорския (Гигинския) манастир, Брезнишко. Втората смяна, която започна в началото на седмицата, е от тридесет и пет деца. Част от тях са от неделното училище при храм „Рождество Христово“ в София, ръководено от Велина Андонова, както и от други енории. Включени са и деца с увреждания, придружавани от специалисти, които работят с тях. Средната възраст на участниците е дванадесет години.

В екипа ръководители на летния лагер има хора с многообразни таланти, които провеждат различни дейности с децата. Доброволци в лагера са някои родители, които помагат в организацията и изхранването на участниците.

Освен в заниманията по религия децата се включват в различни дейности в обителта: в работата в зеленчуковите градини, грижат за хигиената, помагат в кухнята и при сервирането на храната. Така на практика добиват опит от живота в християнската общност. Децата участват в манастирското богослужение и се причастяват по време на лагера.

За седма поредна година Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил“ във Варна организира Летен младежки форум, който събира млади хора, за да разшири техните познания за православната вяра и българската християнска история и култура.

Първата част от програмата на събитието тази година включва тридневно участие в поклонническия път „Рилският Чудотворец“ (преходи през Рила и нощуване на палатки), а след поклонението в Рилския манастир и участие в празничната св. Литургия на Преображение Господне, младежкият форум ще продължи с пътуване до гр. Банско, гр. Гоце Делчев и близкия до града Хаджидимовски манастир „Св. Георги“. Неотделима част от форума са беседите с богослови, свещеници, монаси, обучения и тренинги по различни теми, вълнуващи младите хора.

Всяка година варненският младежки форум приобщава към Църквата десетки младежи, като им разкрива православната вяра като възможност за общуване с Бога и другите, като активен и деен начин на живот. Форумът се финансира от съвместната програма на Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна.

За първа година Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира градски детски лагер, който да даде възможност за педагогическа практика на студентите богослови. Лагерът събра български и украински деца в двора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която беше домакин на проявата. Участниците, на възраст от осем до четиринадесет години, учиха за сътворението на света, за отговорността на човека за природата, играха различни образователни и откривателски игри. Повече за лагера – тук.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova