Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Открива се Международният фестивал за православна музика в Поморие

03.06.2022

Открива се Международният фестивал за православна музика в ПомориеНа 3 юни е началото на XVII издание на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица - Достойно ест“ в Поморие. В него тази година ще се включат двадесет и три музикални формации. Проявата се провежда под патронажа на Сливенския митрополит Йоаникий и кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Откриването на фестивала е тази вечер. То ще се предшества от молитвено шествие през града, с което ще бъде донесена чудотворната икона „Св. Богородица – Достойно есть“. Иконата ще бъде посрещната в 17 ч. в храм „Рождество Богородично“, където ще бъде отслужен водосвет и ще се даде начало на фестивала.

Първият концерт от фестивалната програма бе тази вечер от 18 ч.

Заради войната в събитието няма да участват представители на Украйна и Русия. Музикалният директор Йорданка Туджарова разказа накратко за тазгодишното издание пред БНР: „Международното участие е от Румъния, Молдова, Сърбия и Северна Македония. Осем от хоровете ще направят своя дебют на фестивала. Концертите в програмата са седем. Възприемаме фестивала като духовен празник, защото всяко едно песнопение е молитва, която чрез красивата мелодия достига по-лесно до сърцата на хората. Толкова много хора да пеят за Бога и да отправят съкровените си мисли и молитви в тези дни – смятам, че това е от голямо значение както за града, така и за България и за света, защото една обща молитва е много по-силна“.

Тази година фестивалът е посветен на три годишнини: 175 години от рождението на Гавриил Музическу, изтъкнат румънски и молдавски композитор, педагог, диригент; 145 години от рождението на Павел Чесноков – руски композитор и хоров диригент, автор на много духовни творби, и 85 години от рождението на акад. Стоян Бабеков – един от най-продуктивни съвременни български композитори с църковно творчество и дългогодишен професионален хоров диригент.

Музикалният форум ще продължи пет дни. Той няма конкурсен характер. Концертите ще са по два през деня от 15:30 ч. и от 18 ч. В неделната литургия от 9 ч. сутринта в трите храма на Поморие ще вземат участие хорове от фестивала.

На 3 и 4 юни иконата „Достойно ест“ ще остане за поклонение в поморийския храм „Рождество Богородично“, а от 5 до 7 юни ще бъде в манастира „Св. Георги Победоносец“ в Поморие.л за православна музика в Поморие

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova