Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Кампанията „Дари капачка – спаси живот” запали момчетата от ВУИ

05.05.2021

Кампанията „Дари капачка – спаси живот” запали момчетата от ВУИМомчетата от ВУИ „Ангел Узунов са от всички краища на България. Голяма част от тях идват от домове за деца, лишени от родителски грижи и центрове за деца от семеен тип. Затова в навечерието на Коледа и Великден те често са обект на дарителски кампании. Децата са благодарни и с нетърпение очакват тези празници. По инициатива на социалния работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) в края на 2020 г. те решават да се включат в националната дарителска кампания „Дари капачка – спаси живот”. Особеното в случая е, че няма да бъдат обект на дарението, а сами ще дарят нещо. Ще дарят част от времето си и вниманието си за спасяване живота на най-малките – чрез събиране на средства за закупуване на линейка, оборудвана за транспорт на недоносени новородени и деца до 3 години. Линейката ще обслужва населението на Бургаска област.

За повишаване на мотивацията на децата при старта на кампанията в училището се включват и учителите – те събират средства за изкупуване на първите 2000 капачки по 1 стотинка на капачка. За седмица дворът и районът на училището светват от чистота. Събирането на капачки се превръща в игра, в спортно състезание. Капачките се събират от г-жа Гери в големи пластмасови бутилки. Когато в училището вече не могат да се намерят капачки, започва дипломацията – уговорки с хората от персонала да донесат капачки от къщи. Постепенно децата осъзнават, че с нещо малко, като събирането на капачки, които през другото време са разхвърляли по двора, може да се направи нещо голямо – да се спаси живот. Бройката от 2000 капачки отдавна е надхвърлена, но събирането продължава. Напълнени са няколко пластмасови 10-литрови и няколко 5-литрови бутилки с капачки.

Кампанията „Дари капачка – спаси живот” от месеци тече и в Ракитово, а организатори са младите и активни заместник кметове Цанко Молов и Кристина Овчарова. Разбрали за кампанията във ВУИ – Ракитово, двамата пристигат в училището в Деня на Земята 22 април. Благодарят, връчват грамота и особено хвалят най-активните в кампанията във ВУИ: първенецът Радослав Атанасов от VІклас и съучениците му Кольо Костадинов, Любомир Лалев и Мариян Станиславов, както и десетокласникът Мартин Средков. Щастлив е и директорът Георги Янушев. А г-н Молов и г-ца Овчарова обещават да изпратят капачките в Бургас.

Кампанията обаче продължава. Момчетата с повишен интерес ще следят новините, за да видят закупената линейка за бебетата от област Бургас. Те вече знаят, че емоцията да даряваш може да е по-приятна от емоцията да получаваш.

Източник: https://www.zname.info

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova