Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци ремонтират църквата в Момина клисура

12.09.2019

Доброволци ремонтират църквата в Момина клисура Инициативен комитет от местни хора от беловското село Момина клисура реши да обнови старинната църква „ Свети Георги“, като събра дарения в размер на 3470 лв.

До момента е подменен покрива на храма, а от вчера продължава ремонта на предверието и направата на нов навес. Освен с пари местните хора помагат и с личен труд за запазването на светинята. Това съобщи в социалните мрежи един от инициаторите Даниел Михайлов и публично оповести имената на хората, включили се в доброто дело- Георги Попов, Димо Добрев, Йордан Георгиев, Васил Якимов, Емил Марков,Атанас Стаматов, Стефан Георгиев,Спаска Минева,Йордан Славчев, Стилиян Петров, Иван Гьонев и Даниел Михайлов.

Напълно ясно е, че село Момина клисура е средновековно българско селище, макар и да не се знае кога точно е възникнало. Разбира се, ясно е и това, че селото не е възникнало по турско време като дервентджийско село, а по – рано като такова, макар че и по време на османската власт е изпълнявало също дервентджийска служба.

Подобно селище са били Габровските ханове в западното начало на прохода, но Момина клисура е било по – важното проходно (дервентджийско) селище, обяснява Михайлов. Доказателство за това, че селото е изцяло християнско, е един много ясен документ, който Ст. Захариев предава, а именно един надпис на мраморен отломък, който е бил вграден в старата черква „Св. Георги“.

Този надпис посочвал, че черквата е завършена през 1355 г. по времето на цар Александър Михаил (има се в предвид Иван Александър). Ст. Захариев предава и друг надпис, който е бил над черковните врата, където се посочвало, че същата черква е реконструирана през 1606 г. от няколко ктитори от Момина клисура. Тази черква се е намирала на южния край на селото. Тя била разрушена през 1868 г. и по-късно бива построена нова – днешната, по-голяма, в северната част на селото.

Източник: https://www.monitor.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova