Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

В Малка Верея слагат втория купол на църквата

19.01.2022

В Малка Верея слагат втория купол на църкватаЖителите на с. Малка Верея се надяват, че до празника на лозята и на Трифон Зарезан ще успеят да вдигнат и втория позлатен купол на църквата, чийто патрон е свети мъченик Трифон. Дълголетната мечта на селото се сбъдна с дарения и личен труд на много хора, каза Христо Баев, председател на църковното настоятелство и припомни, че първата копка е направена още през 2016 г. На груб строеж храма е готов, предстоят външното и вътрешно измазване, след това и неговото иконописване.

До сега са излети над 250 куб. бетон и над 13 т. арматура е положена, а събраните средства вложени до сега са 60 000 лв. Повечето от средствата са дарение на жители на Малка Верея, техни приятели и на много старозагорци. „Когато стана ясно, че с фирма строежът ще струва 200 000 лв, хората от селото се заехме сами да изградим храма си – кой с каквото може.“, казва със задоволство Христо Баев. Като припомня, че архитектурния план е на арх. .Иван Иванов, и че по външния си вид църквата много ще прилича на тази в кв. „Зора“ в Стара Загора и на църквата „Св. Георги“ в с. Маджерито на Нана Ганева, той разказа и за избора на патрона.

Предложенията за името на църквата са били нейни покровители да бъдат светите братя Кирил и Методий или св. Иван Рилски. Тъй като от много години назад Малка Верея се слави с плодовитите си лозя и с хубавото име, хората избрали за патрон св. Мъченик Трифон. „ Според нас няма значение толкова кой ще е патрона, важното е храма да е посветен на Светата Троица -Отец, Син и Светия дух“, завършва разказа си Христо Баев.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova