Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Нов български храм: Започва кампания за набиране на средства за църква в Лондон

08.11.2023

Нов български храм: Започва кампания за набиране на средства за църква в ЛондонВ началото на месец септември българското правителство отпусна със свое решение 800 000 лева, за да подпомогне изграждането на български православен храм в Лондон. В обединеното кралство живеят над 200 000 българи и нашата диаспора е една от малкото, която няма собствен храм.

Снощи беше открита кампания за набиране на средства за строежа на храм „Свети Иван Рилски“.

В началото на 90-те години със съдействие на българската държава, на територията на посолството ни в Лондон е предоставено помещение - използвано за гараж, който е преустроен за нуждите на Българката православна църква в малък параклис, който трябва да служи за духовен дом на стотици хиляди българи, в голямата си част православни християни.

Години наред помещението се оказва крайно недостатъчно и по големи празници богослужението се изнася в двора, където могат да се съберат всички вярващи. След дълги разговори със съдействието на посланик Марин Райков и Негово високопреосвещенство заедно европейският митрополит Антоний, външно министерство на Република България предостави още две помещения за разширяване на параклиса и обособяването му на православен български храм.

Италиански архитект изработва проект в класически стил, в традицията на българските средновековни храмове в Плиска, Преслав и Сердика. Проектът предвижда вътрешен купол, който е основен белег на православната архитектура.

В пространството на храма ще има колонади и мраморен иконостас, декорация с мозайки и стенописи. Около купола на втория етаж ще се изгради пространство за библиотека и неделно училище за деца. Нов вход от към главната улица ще направи храма достъпен за всички поклонници и гости на града, включително и за хора с увреждания.

Към реализирането на проекта се тръгва след продължило близо година процедура на одобрение на проекта за румени в сградата, която е историческа ценност и неразделна част от класическата архитектура на историческия квартал Кенсингтън, на метри от Роял Албърт хол, в сърцето на Лондон.

Сумата, отпусната от българското правителство, е недостатъчна за завършването му. В салоните на посолството беше представен проектът и обявена кампания за набиране на средства сред родолюбиви българи във Великобритания и родината.

Дарения могат да бъдат направени директно през сайта на българската църква в Лондон.


Как можем да дарим средства за строежа на храма в Лондон?

Скъпи братя и сестри, с благословението на Западно -и Средноевропейски митрополит Антоний, започваме кампания за набиране на средства за реконструкция и разширяване на българския православен храм в Лондон в сградата на Посолството на Република България, което любезно предостави имотите си за тази цел. Моля, ако имате желание или сте съпричастни с каузата ни, можете да направите дарение на нашата банкова сметка. Благодарни ще бъдем ако разпространите тази информация.

THE BULGARIAN ORTHODOX COMMUNITY OF ST JOHN OF RILA IN LONDON

Lloyds Bank

Sort Code 30-96-26

Account Number 80397868

IBAN: GB27LOYD30962680397868

BIC: LOYDGB21446

Източник: https://btvnovinite.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova