Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Нов дом за дечицата, които изгубиха братчето си Стефан заради натравяне

04.03.2020

Нов дом за дечицата, които изгубиха братчето си Стефан заради натравянеОколо 1000 лева не достигат за покупката на нова къща на отровените пет деца от Кардам, чието 9-годишно братче Стефчо почина в края на миналия октомври. Това съобщи известният адвокат Петър Николов, който е сред организаторите на благотворителна кампания за набиране помощи на малчуганите.

Многолюдното семейство бе принудено да напусне собствения си дом след жестоката смърт на братчето им Стефчо, който издъхна, отровен от препарат за гризачи, поставен в стените на фамилното жилище. Не стига това, а и майката на хлапетата Росица избяга при любовник в далечно село, като отмъкна част от даваните й на ръка дребни суми за храна на децата й след трагедията.

Състрадателна съседка настани в свой имот оцелелите по чудо пет деца, за които се грижат баба им Стоянка и дядо им Живко. В помощ на малчуганите бе организирана кампания за набиране на средства по банков път и в кутии, които организаторката Виолина Димитрова постави на различни места в Кардам и Генерал Тошево.

Част от събраните средства бяха използвани за издръжката на децата, а останалите ще отидат за купуване на новия дом за семейството. Къщата е капарирана, но не достигат около 1000 лева, за да бъде приключена сделката. За набавянето на необходимата сума върви и кампания онлайн, в която могат да се включат дарители от всички краища на света по всяко време на денонощието.

Имотът е капариран вчера, съобщи адвокат Петър Николов. Той посетил семейството в Кардам и каза, че двама нотариуси ще оформят безплатно сделката за покупката.

Самият собственик на къщата направил благороден жест към изпадналото в беда многодетно семейство, като намалил цената. Къщата е била обявена за продан за 10 хиляди лева, но човекът решил да свали на 6500 лева, съобщи Виолина Димитрова. Тя пояснява, че новият дом за петте деца от Кардам е с три стаи, баня без плочки, с две летни кухни. Разполага с два гаража, единият е на два етажа. Дворът е просторен. Къщата ще има нужда от ремонт на инсталациите, замазка на пода, евентуално поставяне на теракот или ламинат, обновяване на банята и др. За целта отново са поставени кутии за набиране на средства на седем места в Генерал Тошево и на две в Добрич.

"Вече имаме дарение на нов бойлер, пералня, два телевизора, кухненски шкафове, както и предложение за още малко мебели. Ще е нужно всичко, от което се нуждае едно домакинство. Всяка помощ е добре дошла! Моля който може, да помогне!", призовава Виолина.

Преди дни съдът в Генерал Тошево се произнесе по иска на социалната служба във връзка с отглеждането на децата след бягството на майка им. Магистратите уважиха молбата на социалните, които настояваха за трите момичета и двете им братчета да бъде определена мярка за закрила - отглеждане до навършване на пълнолетие в семейството на бабата и дядото. Баща им излежава присъда в затвора. В момента петте деца са на възраст от 5 до 14 години. След решението на съда Стоянка и Живко поемат всички грижи по отглеждането на внуците си. В случай че тяхната майка Росица реши да се върне, то тя няма автоматично да получи достъп до децата си. Ще й се наложи по съдебен път да иска отмяна на наложената мярка за закрила над непълнолетните й деца.

Немски таблетки с отровно вещество в оригинална опаковка на завода производител в Германия и с указания на български език на фирмата доставчик са причинили смъртта на 9-годишния Стефчо. Това съобщиха преди дни от Окръжната прокуратура в Добрич, която разследва как опасният биоцид под формата на таблетки срещу гризачи е попаднал в стената на дома на семейството. Криминалистите откриха таблетките срещу гризачи в процепи на стената зад леглото на починалия Стефчо, замазани с кал. По случая има данни за извършено престъпление - причиняване на смърт по непредпазливост при извършване на действия, които са опасни за живота и здравето, заяви наблюдаващият прокурор по делото Пламен Николов, цитиран от "БългарияДнес".

Източник: https://www.plovdiv24.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova