Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Денят започва, БНТ: Как да дарим на точното място?

Автор: Денят започва, БНТ | 07.01.2016

Денят започва, БНТ: Как да дарим на точното място?Понякога да дариш дрехи, играчки или други вещи не е толкова лесно. На места институциите са претрупани с дарения, на други събират дарения кампанийно.

Къде и какво може да дарите, ако имате възможност и желание? Как да помагаме от сърце и по всяко време, а не само по календар? Няколко идеи в репортажа на Велианна Кашева в “Денят започва“.

Оказва се, че понякога да дариш дрехи, играчки или други вещи не е толкова лесно. На някои места институциите са претрупани с дарения, а други – не събират постоянно. Затова решихме да ви предложим обобщено няколко идеи: къде и какво можете да дарите, ако имате възможност и желание.

Коледните и новогодишните празници свършиха. Нуждата от помощ обаче, както и възможността да помогнем, не свършва с тях. Къде, как и какво можем да дарим – нека проверим заедно.

Центърът за кризисно настаняване в кв. “Захарна фабрика” е едно от онези места, където помощта никога не излишна. Бездомните хора стават
все повече, споделя с притеснение Божана Латева, която от години помага на нуждаещите се тук.

Божана Латева – управител на Център за кризисно настаняване на бездомни лица в София: “Най-много нужда имаме от обувки. Обувки и чорапи.
Те ни донесоха за коледните празници, но те бяха много малко – някъде около 60 чифта. А хората, които посещават всяка вечер кризисните центрове са около 170. Така че нужда от обувки имаме много.

Що се отнася до дрехите, най-голяма нужда в тези центрове има от топли блузи, дебели якета, панталони и чорапи. Важно е те да са чисти и запазени. Г-жа Латева с благодарност ни разказва, че напоследък тук дарения идват често, но свършват точно толкова бързо, колкото и топлият хляб. Пазят се съвсем малко неща, в тази стая.

Божана Латева: Ето това всичко е дарение… дарение от хора, както и тези чорапи, слипове, обувки…

БНТ: Това са всъщност резервните неща, както ми казахте.

Божана Латева: Да, резервни неща, защото понякога, като ги докарват хората, било от общинска полиция или бърза помощ, те идват без нищо. Без обукви, без дрехи, само с нещо завити, и ние трябва винаги да сме готови да ги облечем още на момента с необходимите дрехи.

Когато правим дарения, най-често се насочваме към домовете за деца, лишени от родителска грижа. Без ни най-малко да подценяваме нуждите им, с Велислава Крумова разговаряме за останалите места, където има целогодишна нужда от помощ. Тя е един от авторите на сайта milostiv. Там открихме пълни списъци по адреси на всички центрове за социални грижи в страната.

Велислава Крумова – автор: Може би най-малко внимание се обръща на домовете с хора с ментални проблеми, домовете за хора инвалиди, домовете за стари хора и бездомните хора. Бих насочила хората, ако искат да дарят, по-скоро да е на тях.

На сайта можете да намерите и информация за много от активните благотворителни кампании. А ако имате такава, тя също може да бъде обявена там. Нуждите са различни – от дрехи, през книги и компютри, до нематериална помощ.

Освен за домовете, в сайта се публикуват и доста информация за доста бедни хора и крайно нуждаещи се. Във всеки град има по някой бездомен – хората могат да се обърнат и към тях. А примерно тези, които нямат пари и нямат какво да дарят, могат да дарят да речем кръв, отделно могат да разходят сляп човек из градинката, отделно могат да направят аудио запис за сляп човек от някоя книга – много неща могат да се дарят дори и без пари!

И най-важното: да не забравяме да помагаме не по календар, а от сърце, по всяко време.

Бел. ред.
Вижте още - Как да помогна на нуждащите се ако нямам пари?

Източник: http://bnt.bg
Снимка: http://bnt.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova