Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Хора с увреждания в Хасково вече имат право на безплатен транспорт

16.06.2023

Хора с увреждания в Хасково вече имат право на безплатен транспортПълнолетните лица с увреждания – жители на община Хасково, които са членове на пациентски организации, вече имат право на безплатен транспорт, съобщават от Националната пациентска организация.

„Много време лобирахме пред общината за осигуряване на тази придобивка и оттам вече са започнали раздаването на картите по подадените от нас списъци. Надеждите са ни, че след приемане на нов Закон за държавния бюджет право на безплатно пътуване ще получат всички лица със степен на увреждане или намалена работоспособност 50 и над 50%“, съобщава регионалният координатор Кристина Йорданова.

От общината коментираха пред Haskovo.info, че са подкрепили проекта. Всичко е съгласувано с Тролейбусен транспорт, като повечето карти вече са раздадени.

Освен липсата на преференциални условия за пътуване в градския транспорт за лицата с увреждания, хората с хронични заболявания споделят и за проблеми с ТЕЛК. Вече са проведени информационни кампании. Предстои работа по активизиране на доброволци за осигуряване на подкрепа за лицата с хронични заболявания, тъй като липсата на гражданска активност в тази насока също е отчетено като локален проблем.

От Регионалната застъпническа карта става ясно, че лицата с увреждания над 16 години на територията на област Хасково са общо 2527 души. В нея са отчетени като общи за областта проблеми и такива, които са общи за цялата страна, като ограничен достъп до медицински грижи и медикаменти на жителите на малките населени места, недостатъчната обезпеченост на региона с медицински кадри и др. Проблемът с медицинските кадри е особено силно изразен на местно ниво, тъй като при средно покритие от 4,3 лекари на 1000 души в страната, в област Хасково се падат по 3 лекари на всеки 1000 души.

Източник: https://haskovo.info
Снимка: https://haskovo.info

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova