Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Сърчице за деца с увреждания в Горски Сеновец се нуждае от средства за нов микробус

13.12.2023

Сърчице за деца с увреждания в Горски Сеновец се нуждае от средства за нов микробусДневният център „Сърчице“ в село Горски Сеновец набира средства за закупуването на нов микробус, с който ще се превозват деца и младежи с увреждания от различни населени места в община Стражица до учебното заведение
В акцията ще се включат и учениците от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в старата столица с благотворителен коледен базар.

В социалния център се обучават 23 ученици, обгрижвани от 8 специалисти. За всеки има индивидуална програма, включваща медицинска рехабилитация, арт- и трудотерапия, работилници с глина, готвене, физически активности, както и съобразено с възможностите на децата образование. Специалните педагози помагат на децата да компенсират ограниченията, които имат поради уврежданията си, а резултатът от техния труд е налице – вече има двама младежи и една девойка, които живеят самостоятелно и практикуват подходяща работа.

Обучаващите се в център „Сърчице“ обаче живеят в различни населени места от община Стражица – Асеново, Стражица, Царски извор, Камен, Нова Върбовка, Лозен, Виноград, Бряговица, Сушица, Кесарево и Владислав. Налага се ежедневно да бъдат превозвани с два микробуса от всеки дом до центъра. Единият от бусовете в момента е повреден и ремонтът му е невъзможен, затова се налага да се закупи нов. Такъв микробус с платформа за инвалидни колички струва 30 000 лева – средства, които няма как да се покрият с осигурения от държавата бюджет. Затова от Дневния център за деца и младежи с увреждания „Сърчице“ се обръщат към всеки милосърден човек с молба за помощ.

30 000 ЛВ. СА НУЖНИ ЗА МИКРОБУСА С ПЛАТФОРМА

„В момента има дейност, но тя е изключително затруднена“, сподели с тъга психоложката в центъра Нора Иванова. Закупуването на нов микробус е от решаващо значение за нормалното протичане на дейността тук, която носи на децата и младежите разнообразие и развитие. „Освен че получават образование, тези пригодени за децата занимания им помагат да развиват уменията си“, разказва още учителката от село Горски Сеновец.

Досега са събрани едва 1513 лева, съвсем малка част от нужните средства за благотворителната кампания, която е отворена до 28 декември. Акцията се организира от сдружение „Приятели на Горски Сеновец“ – неправителствена организация, която повече от 20 г. помага на хора с увреждания. За този период е оказала съдействие на 118 деца и младежи и на 65 семейства.

ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ ОТКРИВА ЩАНД ЗА КАУЗАТА

Към акцията за закупуване на микробус за децата и младежите с увреждания ще се включат учениците от Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново с коледния си базар. На щандовете ще се продават сувенири, ръчно изработени от обучаващите се в Дневния център в село Горски Сеновец, а средствата от продажбата им ще бъдат дарени за закупуване на микробус.

„Работата с деца и младежи с увреждания е както предизвикателство, така и удоволствие“, споделя Нора Иванова за благородната си професия. „Да виждаш, че носиш емоции на тези деца и младежи и те след това са благодарни и усмихнати, е едно огромно удоволствие.“

Ако се чувствате съпричастни с каузата на децата и младежите с увреждания и всички, работещи ежедневно за подобряването на тяхното състояние, може да закупите сувенирите, изработени в Център „Сърчице“, от базара на Хуманитарната гимназия или директно да преведете пари чрез сайта за набиране на дарения „Платформата“ на Фондация BCause.

Нека отворим сърцата си за тези деца и им помогнем да се обучават и социализират във важния за тях център!

Елина ГЕНОВА

11„а“ клас

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Източник: https://www.borbabg.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova