Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Откриха църковен център за социална рехабилитация в Горна Малина

11.05.2021

Откриха църковен център за социална рехабилитация в Горна МалинаНа 7 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше осветен църковният център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в с. Горна Малина, Софийско. Той е изграден със средства от държавата в двора на местния храм „Успение Богородично“ с по, като строителството му започва през 2019 г. по проект на сдружение „Света Богородица“.

Откриването започна с водосвет, отслужен от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма и инициатор на изграждането на църковния рехабилитационен център, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Младенов и др.

Гости на събитието бяха Деница Сачева, министър на труда и социалната политика в оставка, инж. Ангел Жиланов, кмет на Община Горна Малина, доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, кмет на Община Елин Пелин, Илиан Тодоров, областен управител на Софийска област, Васил Грудев, изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“, д-р Елеонора Лилова, председател на Държавна агенция за закрила на детето, Румяна Петкова, изпълнителен директор на Агенция за социално подпомагане, Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенция за качеството на социалните услуги, висши военнослужещи, кметове на населени места от Община Горна Малина, общински съветници, директори на учебни заведения и местни жители.

Еп. Поликарп отправи благослов към всички присъстващи на празничното събитие и благодари от името на Светейшия патриарх на о. Серафим за инициативата, както и на всички подпомогнали изграждането на църковния център. Владиката също така сподели: „Това са добри и полезни начинания. Изключително се радвам, че дойде време Църквата да гради нещо свое и да кани народа, да се постига не само духовното израстване, но и социално“.

О. Серафим разказа за дългия, но благодатен и изпълнен с редица чудеса път към облагородяването на храма и строежа на центъра в с. Горна Малина, както и за детските лагери в Кремиковския манастир, на който той е и. д. игумен.

Изграждането на църковния център за социална рехабилитация и интеграция се финансира от държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на труда и социалната политика. Предвидено е да осигурява психологическа и духовна подкрепа, кинезитерапия, трудотерапия, ортопедични грижи на повече от тридесет деца и възрастни с увреждания и специални образователни потребности.

Центърът е снабден с най-доброто съвременно оборудване за рехабилитация на деца с увреждания. Разполага и с модерна зала за работа с аутисти. Подборът на обзавеждането е направен след консултации с най-добрите специалисти.

През октомври миналата година в гр. Елин Пелин беше открит първият църковен рехабилитационен център, иницииран и създаден също от о. Серафим Янев с благословението на патриарх Неофит и духовната подкрепа на Софийска митрополия. Повече за него – тук.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova