Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Офицер от резерва дари материали за военното образование на НМО

14.07.2021

Офицер от резерва дари материали за военното образование на НМОПолковник инж. Недьо Петров Радев, офицер от резерва, отбеляза своята 77-ма годишнина с дарение за Националния музей на образованието ­– Габрово. Предоставените документи и две униформи – парадна и всекидневна, са свързани с гражданското и военно образование в един продължителен период от 60-те до 80-те години на миналия век.

Дарението съдържа дипломи от Техникум по текстил – Габрово, НШЗО „Христо Ботев“ – Плевен и Военна академия „Георги С. Раковски“; сертификат за завършен стратегически курс по гражданска защита от град Химки, Московска област; удостоверения за завършени курсове за управление на кризи в САЩ и Швеция и други.

Документите проследяват една успешна подготовка в областта на химията от средно образование със специалност апретура и багрене до висше образование във Висшия химико-технологичен институт – Бургас. След това Радев е военизиран в Окръжен щаб на Гражданска защита – Габрово като помощник началник по радиационна и химическа защита.

„Стремежът за придобиване на повече знания ме отведе във Военната академия, разказва Недьо Радев. Завърших задочно, специализирах в Съветския съюз, сега Русия, обучавах се в САЩ, Швеция, участвах в международни конференции в Германия, Швейцария, Полша, Чехословакия. Образованието за мен е непрекъснат процес, който трябва да следва професионалната кариера. Преминах през цялата йерархична стълба от длъжности в Окръжния щаб на Гражданска защита до заместник-началник на управление „Гражданска защита“ в Министерството на отбраната през 1992 година.“

През цялата си служба Радев работи за обучението и на ръководния състав и на населението – как да се справя, какви адекватни действия да предприема за ликвидиране на последствията при кризи и бедствени ситуации.

Една от най-големите му заслуги е активното съдействие да преодоляване щетите от наводнението в град Габрово на 6 юли преди 30 години. Правителствената комисия осигурява достатъчно средства, за да се ремонтират всички крайречни съоръжения.

И днес офицерът от запаса продължава да е активен със своя опит и знания – изразява мнение, позиция чрез медиите, пише статии и се стреми да бъде полезен.

Директорът на музея Любка Тинчева благодари на инж. Радев и като му връчи свидетелство за направеното дарение го увери, че думата „курсант“ ще намери подобаващо място в историческия разказ за просветните и образователни традиции в България.

Източник: https://gabrovo.bg
Снимка: https://gabrovo.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova