Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Българите във Флоренция вече имат свое неделно училище

26.09.2022

Българите във Флоренция вече имат свое неделно училищеНа 25 септември удари първият училищен звънец в новооткритото училище за българчетата във Флоренция. Школото е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови", което вече осем години поддържа жива връзката с българския език, култура и традиции сред сънародниците ни в Рим. Както повелява българската традиция, децата прекрачиха прага, стъпвайки по вода за късмет и отчупвайки от питка с шарена сол.

Създаването на неделно училище във Флоренция е дълго лелеяна мечта за българите там. "Много българи от десетилетия живеят тук, учат се, работят, създават семейства, тук се раждат и израстват децата им. За съжаление, досега липсваше среда, в която те да общуват помежду си. Получихме много обещания от страна от институциите, които за съжаление не се изпълниха. После дойде пандемията, която парализира обществената дейност. Най-накрая проблесна искрата, когато училище "Илия и Асен Пейкови" в Рим ни подаде ръка, за да можем да реализираме мечтата си" – споделя една от неговите радетелки Пенка Манолова пред онлайн портала "Bulgaria-Italia".

За да могат сънародниците ни от по-отдалечени места да се приобщят към учебния процес, новооткритото училище ще организира работата в три форми – присъствена, смесена и дистанционна. Уроците по български език и литература, история и география на България ще бъдат всяка неделя от 14.30 до 18 часа. Българчетата във Флоренция ще имат възможност да изучават и български народни танци. Всички учители са с висше педагогическо образование, а в края на годината учениците ще получат удостоверения за съответния завършен клас.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova