Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Пенсионерка и внука й инвалид очакват Коледа с надежда за здраве и по-лек живот

21.12.2017

Пенсионерка и внука й инвалид очакват Коледа с надежда за здраве и по-лек живот Две сиротни души в едно българско село ще посрещнат коледните празници с надежда за здраве и малко по-лек живот. 70-годишната Ана Маджарова и нейният внук Кристиян, прикован завинаги в инвалидна количка от церебрална парализа, през празниците ще слушат детски песнички и приказки от малък таблет, който облекчава тежкото ежедневие на момчето.

Двамата живеят в горнооряховското село Драганово и посрещат с мъжество тежката си съдба. Пенсионерката сама се оправя с цялото домакинство вече пета година, след като е починал съпруга й: освен, че се грижи за Кристиян, тя цепи дърва, готви, шета, отглежда зеленчуци и кокошки, и се придвижва зиме и лете с колело до центъра на голямото село. Почти ежедневно й се налага да носи на ръце на кратки разстояния и 15-годишния Кико.

Кристиян, който е увреден още от бебе, трудно движи крайниците си и не може да говори, постоянно грее в усмивка. „Всичко разбира, но не може да говори, разказва примирено и добродушно баба му.

Тя се връща 15 години назад и разказва тъжната му история. Кико се родил седмаче в търновската болница, с неразвити бели дробове и два месеца прекарал в болницата с апарат за дишане и в кислородна палатка. „Чували сме, че така може да се увредят мозъчни клетки и оттам може би се е отключила болестта- детска церебрална парализа, разсъждава баба Ана.

Родителите му открили още преди да навърши годинката, че изостава във физическото си развитие и двигателните му възможности били доста ограничени. Допитали се до личната му лекарка защо не може да пълзи, да сяда, но тя ги уверявала, че понеже се родил преждевременно, ще има да наваксва. „Чак след една година установиха заболяването. И тогава в София майка му го заведе и определиха диагнозата – детска церебрална парализа, квадрипареза- тежка форма!“, разказва старицата. Софийският професор отсякъл, че детето никога няма да проходи.

Като станал тригодишен Кристиян, баща му напуснал семейството им. По думите на баба му и досега живее в селото, но повече не се отбил да го види. С години не са се засичали в Драганово.

Така за Кико продължили да се грижат баба му и дядо му, и неговата майка. През годините семейството било подпомагано многократно от кампанията „Българската Коледа“. Благодарение на средствата, било осигурено едногодишно скъпо лечение с аминокиселини и липиди, както и били правени неколкократно операции на крачетата на детето. „В Пловдив му направиха в клиниката на братя Енчеви операция на крачетата- за разкрача, за колянните стави и долу- на ахилеса“, уточнява баба Ана.

Пак с пари от тази кампания на семейството осигурили рехабилитация в санаториуми в Момин проход и Котел, и са закупувани различни скъпи помощни принадлежности като ортопедична седалка и др. Преди шест години майката на Кико също напуснала малката къща в Драганово. Оженила се в Сърбия и там родила още две момченца. Така болното момче останало без майчина ласка и днес живее само с баба си. Старицата обаче оправдава дъщеря си, че й е трудно с новото семейство и малките деца да отглежда първородния си син- инвалид. „Чуваме се всеки ден с нея, гостуват ни по няколко пъти в годината, двете спални на горния етаж са за тях“, разказва още тя и показва снимки на дъщеря си и другите си внуци.

С малката си пенсия от 270 лева и пенсията за инвалидност на Кико, баба Ана е благодарна, че свързва двата края. Жената обаче не разбира, защо въпреки, че през януари тази година са увеличени чувствително пенсиите на хората с увреждания, за децата, отглеждани от родители, месечният доход станал 900 лева, а за тези- които са настанени в приемни семейства или при роднини, парите са наполовина- 450 лева. „Той е със 100% инвалидност, но тъй като го отглеждам аз, неговата баба – имам решение от съда, взема такава сума, допълва тя.

Въпреки това старицата не се оплаква и не таи гняв или обида срещу някого. Тя приема съдбата си философски и показва таблета, който е купила и на който пуска на внука си детски песнички и приказки. „Много обича да слуша за Пепеляшка, както и български приказки, казва през усмивка тя. От малкото устройство зазвучава песничката „Кокошка при хамбара“ и Кико се разтяга в усмивка, а очите му грейват.

От 4 години момчето посещава и Дневен център за деца с увреждания в Горна Оряховица, където се социализира и се занимават с него. „Кико вече е в четвърти клас, обобщава баба му тези години на занимания.

Миналата Коледа малката къща в Драганово се напълнила с глъч, като на гости дошла другата дъщеря на баба Ана с децата си от Горна Оряховица. За тази Коледа двамата си пожелават да са здрави и отново да посрещнат празниците с пълна къща с близки хора.

Който е в състояние да помогне на баба Ана и болния й внук, може да се свърже с нея за уточнение - 0887289900

Източник: http://times.bg
Снимка: http://times.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova