Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Хора оставят храна за нуждаещи се в кутии, закачени на дървета

30.04.2020

Хора оставят храна за нуждаещи се в кутии, закачени на дърветаХрана за нуждаещи се оставят в кутия, закачена на дърво в Черноморец. Двойка младежи от морското градче решили със собствен труд и средства да разработят инициативата „От хора за хора”, която започна в Лом. Разказват, че целта им е в условията на извънредно положение, когато много хора са останали без работа или са финансово затруднени, да бъдат подпомогнати с продукти от първа необходимост.

Младежите сами изработили кутията, заредили я с първите пакети, а с инициативата си заразили и други в Община Созопол.

Стиляна Николова видяла в социалната мрежа снимки на кутии, закачени на дървета, в които хора оставят храна от първа необходимост за нуждаещи се. Дни след това двамата с приятеля й поставили първата в Черноморец.

„Направихме една кутия и я поставихме тук, защото на този етап трябва хората да се обединят и да покажат, че мислят за другите. Да, има социални служби. Да, има и кампании и инициативи и дарения, но според мен сега е моментът да покажем, че сме единни като народ и можем да си помагаме“, казва Стиляна.

Приятелят й, който е граничен полицай, направил още няколко кутии, които да бъдат поставени на различни места.

„Кутиите се изработват изключително лесно, просто погледнах в интернет как горе долу трябва да изглежда. Ако я пратим на конкурс за красота, няма да го спечели, но е изработена от лек материал, който да може да се закрепи за дървото, да не се отчупи и да може да побере продуктите“, казва Йордан Енчев.

За избор на мястото им помогнал кметът на Черноморец.

„Търсихме място, което да е близо до магазин, за да е лесно, ако човек иска да остави нещо. Важно беше и тези хора, които ще се възползват от помощите, да останат анонимни, защото има такава бариера - човек да признае пред себе си и пред другите, че е в нужда“, казва кметът на Черноморец Росен Деспов.

Стиляна и Йордан закупили със свои средства първите хранителни продукти и ги подредили. Още на другата сутрин открили кутията празна. Надяват се храната да е отишла при хора, които наистина имат нужда от нея, а не да е прибрана от някой, който се е възползвал инициативата им.

Смятат да поддържат наличността в кутията, докато могат. От примера им се заразили и много хора в градчето, а и в общината, които били готови да отделят лични средства. Още две кутии, изработени от Йордан, ще бъдат поставени в следващите дни в селата Атия и Росен.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova