Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Безплатно тестване за хепатит С до края на август

28.07.2021

Безплатно тестване за хепатит С до края на августВ болница „Св. Иван Рилски“ ще има безплатни прегледи за хепатит С от 2 до 31 август. Кръвното изследване ще става в централната лаборатория на болницата в работни дни между 8:00 и 14:00 часа. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България.

Поводът за инициативата е Световният ден за борба с хепатита, който отбелязваме днес, на 28 юли. Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни случая и 3 милиона нови инфекции годишно. За хронична инфекция, свързана с хепатит С вирус, се лекуват 9 400 000. В световен мащаб са диагностицирани 10% от хората, които имат хронична инфекция с вирус на хепатит В и 22% получават лечение. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит В при раждане, са едва 42%.

Тази година за първи път отбелязваме датата с Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити. Тя беше приета през април след дългогодишни усилия на лекари и пациентски организации. Документът предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група между 40 и 60 г., тестване на бременните жени, както и специални програми към хората от рисковите групи. Към момента обаче тази програма не е започнала и единственият начин човек да се тества за хепатит С е по негова собствена инициатива, което се случва изключително рядко, защото заболяването протича безсимптомно, а когато се появят първите симптоми, това означава, че чернодробното увреждане вече е доста напреднало.

199 000 са засегнатите от хепатит В в България, а 87 000 са с хепатит С. Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 % от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса. В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа.

СЗО прие глобална стратегия за достигане на 90% диагностика на хепатит С, 80 % излекуване и 65% намаляване на смъртността, причинена от болестта, до 2030 година. Пресметнато е, че в България за да се доближим до тези цели е необходимо да лекуваме 5000 пациенти с хепатит С на годишна база. За 2020 г. са лекувани едва 700 души. Същевременно над 800 човека годишно губят живота си в следствие на усложнения, причинени от заразата. Това са животи, които могат да бъдат спасени, тъй като със съвременните терапии, инфекцията причинена от хепатит С в над 99% от случаите може да бъде излекувана напълно. Не така стои въпросът с усложненията – рак или цироза на черния дроб, които вирусът причинява. Освен че е много продължително, лечението на тези болести не винаги е успешно.

Източник: https://dariknews.bg
Снимка: https://dariknews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova